Върни се горе

„България отбелязва за дванадесети пореден път Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка. За екипа на Министерството на здравеопазването Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка е изключително важна и затова изказваме благодарности на всички, които осъществяват дейностите по превенция и профилактика на това заболяване“. Това посочи зам.-министър Светлана Йорданова по време на тазгодишното откриване на Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка в Народното събрание.

В рамките на инициативата от 23 до 25 януари 2019 г. в сградата на парламента ще бъде предоставяна информация за действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, както и за методите за превенция на единственото предотвратимо онкологично заболяване.

През 2012 г. Министерският съвет прие Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България. Финансирането на профилактичните ваксини и дейностите по поставянето им се извършва от Националната здравноосигурителна каса чрез трансфер на средства от Министерството на здравеопазването.

Зам.-министър Йорданова благодари за подкрепата на Световната здравна организация, както и за усилията на изпълнителите на дейностите по Националната програма и неправителствените организации, които работят за повишаване нивото на информираност сред населението за риска от заболяването и за ефекта на ваксините срещу рака на маточната шийка.

На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Комисията по здравеопазването към НС д-р Даниела Дариткова, ръководителят на Офиса на СЗО за България д-р Скендер Сила, както и представители на НЗОК, съсловни и пациентски организации и водещи медицински специалисти.

Сподели в: