Върни се горе

Сътрудничеството и взаимопомощта между страните от Балканския регион по отношение превенцията и контрола на COVID-19 трябва да продължат. Това подчерта заместник-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев по време на Първата световна конференция, посветена на здравните предизвикателства в борбата срещу пандемията от COVID-19. Във форума, който се проведе в Белград на 26-27 март т.г., участваха министър-председателят и министърът на здравеопазването на Сърбия, представители на здравните министерства на Северна Македония, Албания, Словакия и други, както и представители на СЗО.

По време на дискусията бяха обсъдени както предприетите мерки от страна на балканските държави по време на COVID-19 вълните в периода 2020-2022 г., така и очакванията за развитието на пандемията. Заместник-министър Грибнев запозна участниците в срещата с начина, по който България се справи с поредицата от епидемични вълни на COVID-19 – от началото на пандемията до настоящия момент. Делегатите се обединиха около виждането, че правилното залагане и планиране на бъдещите действия е гарант за спасяване на човешки животи.

В рамките на двудневния форум заместник-министър Петър Грибнев участва и в дискусионни сесии, свързани с протичането на пост-COVID състоянията, засягането на органите на гастроинтестиналния тракт от коронавирусната инфекция, хирургични усложнения и резултати при лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.

Сподели в: