Върни се горе

Заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски взе участие в пресконференция по повод Световния ден за борба с хепатита, организирана от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. 

По време на форума бяха обсъдени спецификите при лечението на хепатит В и С, възможностите за скрининг и диагностика, както и прогресът ни към постигане на глобалните цели на Световната здравна организация за елиминация на заболяването до 2030 г. 

Един от акцентите на събитието беше представената от доц. Околийски Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в страната за периода 2021 – 2025 г.

„Амбициозна цел е да намалим заболеваемостта с 45% до 2025 г., но ще направим всичко възможно да я реализираме. Необходимо е да разширим максимално обхвата на имунизацията. Хората трябва да се изследват и нашето намерение е по този убедителен начин да започнем комуникацията с тях, за да разберат важността на профилактиката и безспорната полза от нея“. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването, като подчерта, че настоящото ръководство на министерството ще предложи промени в Закона за здравето, които ще дадат възможност и на здравно неосигурените лица да се лекуват от хепатит В и С.

Мотото на Световния ден за борба с хепатита е „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“. Участниците в пресконференцията бяха единодушни, че само с общи усилия поставените цели, могат да бъдат реализирани.

Сподели в: