Върни се горе

Към традиционната за София акция тази година ще се присъединят Варна, Пловдив, Бургас, Враца и Разград

    В рамките на Пролетната кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване, на 28 април – Цветница, ще се проведе акция под надслов „Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си”. Традиционната кампания се провежда за десета поредна година на светлия християнски празник и е част от целогодишните дейности за насърчаване на кръводаряването като високохуманен акт. 
    Организатори на кампанията по кръводаряване са Министерство на здравеопазването, Националният център по трансфузионна хематология и БЧК, с подкрепата на Българската православна църква. За първи път тази година освен в столицата, в кампанията по кръводаряване ще се включат и градовете Варна и Бургас.  
    На Цветница София от 9.00 до 13.30 ч.  мобилни екипи за кръводаряване ще бъдат разположени в близост до следните православни храмове: 
-         Пл. “Св. Александър Невски”, в автобус за кръводаряване 
-         Пл. „Св. Неделя” № 19, в аулата на Богословски факултет       
-         храм „Свети Седмочисленици” - в сградата на VІ ОУ „ Граф Игнатиев” на  ул. „6 септември” №16  
-         храм „Света Параскева” – в Хоровата зала на „Дарби колидж”  в двора на храма, бул. „Г.С.Раковски” № 58     
-         храм „Покров Богородичен” - в Енорийски център „Покров Богородичен” зад хотел „Родина”
 
    Към традиционната за София акция на Цветница тази година ще се присъединят Варна, Пловдив, Бургас, Враца и Разград. 
   На 27 април, събота, от 7.30 до 19.30 ч.във Враца всички желаещи да се включат в акцията могат да посетят Отделението по транфузионна хематология в МБАЛ "Хр. Ботев". 
    Центърът по трансфузионна хематология - Варна също ще се включи в кампанията за Цветница. На 28 април, неделя от 9.00 до 13.00 ч. медиците ще очакват доброволци в сградата на Варненската митрополия. Акцията ще мине под мотото „Запали свещичка, дари живот". 
   В Бургас инициативата ще се проведе също на 28 април от 9.00 до 13.30 ч. в Бургаския свободен университет. 
   На 28 април в Пловдив от 9.00 до 14.00 ч. мобилни екипи ще бъдат разположени в близост до православния храм „Св. Св. Петър и Павел”. 
   Жителите на Разград могат да дарят кръв на Цветница между 8.00 и 14.00 ч. в Отделението по транфузионна хематология в МБАЛ „Св. Иван Рилски”. 
   Резултатите от проведените досега десет кампании в столицата на Цветница показват трайна тенденция към увеличаване на броя на кръводарителите. В първата инициатива, проведена през 2004 г., се включиха 110 души, а през 2012 г. броят им е достигнал 135 души. 
   С цел насърчаване на доброволното кръводаряване, Националния център по трансфузионна хематология организира и редица други кампании. 
   В навечерието на Коледа през 2012 г. стартира кампанията „Благо Даря”. Всеки месец, в рамките на три дни, в „Сити Център” - София на разположение на посетителите е мобилен екип за кръводаряване. От началото на инициативата досега, в нея са се включили общо 250 души, от които 181 са отговаряли на медицинските изисквания и са дарили кръв.            
   На 10 април 2013 г. приключи Пролетната кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване сред навършилите 18 години ученици в столицата. При проведените 13 акции в столични училища желание да станат кръводарители са изразили над 300 младежи, от тях 238 са отговаряли на условията и са дарили кръв. В рамките на кампанията бяха организирани и срещи с над 1500 дванадесетокласници от 84 класа за популяризиране на необходимостта от доброволно кръводаряване. 
    За пореден път НЦТХ организира и пролетна студентска кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Инициативата стартира на 2 април т.г. и ще продължи до 24 май. До този момент повече от 600 млади висшисти изявиха желание за доброволно кръводаряване, като 465 от тях успешно дариха кръв. 204 от дарилите направиха това за първи път. В периода 2 - 23 април 26 екипа на НЦТХ работиха в Софийски университет, Технически университет, УАСГ, Медицински университет, Национална спортна академия, Минно-геоложки университет, Лесотехнически университет, Висшето транспортно училище и Химико-технологичния и металургичен университет. При проведената пролетна студентска кампания през 2009 г. 1228 студенти подкрепиха кръводарителските кампании, през 2011 г. техният брой нарасна до1743.
    Основната цел на тези кампании е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, което е от изключителна важност за осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти. Тези продукти са особено необходими при лечението на остри кръвозагуби, тежки изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации, както и при хемофилии и хемолитични анемии. Потребността от кръв при всеки един случай е специфична и варира между 1 до 10 литра. Данните на НЦТХ показват, че нуждата от кръвни продукти у нас се увеличава с всяка измината година с около 10%. Подобна е тенденцията и в световен мащаб.  Амбицията на МЗ и Националния център по трансфузионна хематология е кръводарителите да бъдат поне 185 000 на година. 
    Актуална информация за работата на подвижните екипи на НЦТХ можете да получите на сайта на Националния център по трансфузионна хематология - www.ncth.bg.

Сподели в: