Върни се горе

По традиция, всяка година през последната седмица на април, Световната здравна организация, здравните власти и медицинското съсловие организират различни мероприятия за популяризиране на ползите от ваксините. Основната цел на инициативата е повишаването на имунизационния обхват в страните чрез разширяване на информираността сред родители, здравни работници и медии за значимостта на имунизациите.

Тази година във фокуса на Европейска имунизационна седмица, 23-29 април, е имунизацията като лично право и споделена отговорност за намаляване на неимунизираните лица и премахването на имунизационните „джобове“. Успехът на инициативата означава и напредък по постигането на Глобалните цели за устойчиво развитие 2030 на ООН, в това число и постигането на добро здраве.

Министерството на здравеопазването припомня, че ваксините осигуряват лична защита срещу опасни болести. Когато ние и хората от нашата общност сме с изграден имунитет към дадено заболяване, то не може да се разпространява лесно. Заедно, ние предпазваме тези, които не могат да бъдат имунизирани (бебета, възрастни хора със здравословни проблеми и отслабена имунна система) от вирусите или бактериите, причиняващи ваксинопредотвратимо заболяване.

Всеки човек може да бъде предпазен от ваксинопредотвратимо заболяване и с имунизирането си да допринесе за предпазването на околните.

В прикачените файлове можете да намерите полезна информация за ваксините и ваксинопредотвратимите заболявания.

Видео:

Ваксините действат
PDF файл, 621,1 KB, качен на 20.04.2018

pdf document

Ваксините - ефективен инструмент
PDF файл, 3,6 MB, качен на 20.04.2018

pdf document

Въпроси и отговори за имунизациите
PDF файл, 749,4 KB, качен на 20.04.2018

pdf document

Митове и факти за имунизациите
PDF файл, 2,1 MB, качен на 20.04.2018

pdf document

Глобално имунизационно покритие
PDF файл, 1,3 MB, качен на 20.04.2018

pdf document
Сподели в: