Върни се горе

На 15 октомври 2008 г. за 15-ти пореден път българските лекари ще отбележат своя професионален празник. В 14.00 ч. в киносалона на ВМА се проведе научна сесия, на която е поканен  министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев. Обсъдени  бяха ходът на здравната реформа, както и проблемите на Националния рамков договор в сферата на здравеопазването. Проф. Йордан Шейтанов изнесе лекция на тема „Артрозната болест”, а главният редактор на в. „Български лекар” д-р Тотко Найденов представи новата си книга „Кратка история на медицината и лекарите по света и в България”.

Инициатори на честването на Деня на българския лекар са Национален алианс „Живот за България”, Съюзът на българските медицински дружества, Балканският медицински съюз и в. „Български лекар”. Празникът се отбелязва от 1994 г. в Деня на св. Иван Рилски Чудотворец – светец и лечител, превърнал се в синоним на човеколюбието на българските лекари.  

През тази година най-високото професионално съсловно отличие „Лекар на България” ще бъде връчено на 22 октомври на тържество след освещаването на параклис в двора на Медицинския университет в Пловдив. Победителят се номинира от инициаторите на честването на Деня на българския лекар съвместно с министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев.  Носител на отличието през тази година е ректорът на висшето училище доцент Георги Паскалев за успешната му работа и като дългогодишен ръководител на Клиниката по гръдна хирургия.

Сподели в: