Върни се горе

Кръводарителската акция продължава в цялата страна

    Недостигът на кръв от групите А и 0 е възстановен, въпреки това кампанията по кръводаряване продължава в цялата страна. През изминалите седем дни от обявяването на извънредната акция на призива на Министерството на здравеопазването за безвъзмездно и доброволно кръводаряване са се отзовали около 2000 души. Извънредната кампания се поради провежда недостатъчното количество кръв от групите А и 0 в лечебните заведения в София и Западна България. 
    В акцията днес се включиха 347 души от цялата страна. В София кръводарителите са били 84, Пазарджик – 1, Кърджали – 12, Търговище – 1, Стара Загора – 31, Ямбол – 7, Русе – 15, Сливен – 2, Плевен – 16, Пловдив – 65, Шумен – 3, София област – 26, Силистра – 14, Варна – 6, Перник – 15, Ловеч – 11, Бургас – 4, Габрово – 1, Смолян – 11, Видин – 5, Велико Търново – 15, Разград – 2.
    Доброволни и безвъзмездни кръводарители днес станаха и служители на Министерството на образованието, младежта и науката, на Главна Дирекция „Борба с организираната престъпност” и „УниКредит Булбанк“. 
    Кампанията по кръводаряване продължава и в следващите дни. Утре в нея ще се включат служителите на Националната служба за охрана. 
   В Ямбол за желаещите да дарят кръв ще има разкрити два пункта: в ОТХ – МБАЛ „Св.Пантелеймон”АД и в малката зала на Областна администрация, с работно време от 09:30 ч. до 13:30 ч. 
    Извънреден мобилен пункт за кръводаряване утре ще има и в МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив, а на 24 септември той ще е на площада пред Областната управа в града. 
    В Русе е организирана акция на 25 и 26 септември по безвъзмездно кръводаряване в зала № 1 в сградата на Областна администрация. 
    На 27 септември в Бургас е организирана кампания в Техникума по механотехника. 
   На 1 октомври извънреден пункт за кръводаряване ще има и на площад "Константин Величков" в Пазарджик. 
   До 24 септември специалисти от ВМА ще проведат акция по кръводаряване в различни структури на Министерството на отбраната. 
    Освен във временните пунктове за кръводаряване, всички, които желаят да дарят кръв в София и областите от Западна България, могат да направят това и на следните места: - в НЦТХ - София, ул. „Братя Миладинови” №112, всеки делничен ден от 8.00 до 18.30, а събота и неделя от 9.00 до 15.30 часа - в кръвните центрове към УМБАЛ „Света Анна”- София и в МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.     

Министерството на здравеопазването благодари на всички български граждани, които се включиха в кампанията по кръводаряване и призовава всички останали, които имат възможност, да станат безвъзмездни и доброволни кръводарители.

Сподели в: