Върни се горе

Да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител AstraZeneca. Това разпореди изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март.

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа AstraZeneca - България и „БулБио - НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

Сподели в: