Върни се горе

На 30 и 31 май (сряда и четвъртък) световноизвестният детски кардиохирург проф. д-р Мартин Елиот от Великобритания ще оперира две деца и ще консултира шест деца със сложни вродени сърдечни малформации в Националната кардиологична болница.

В четвъртък, 31 май, от 12.45 ч., в Националната кардиологична болница ще се проведе пресконференция с участието на проф. Мартин Елиот.
    В нея ще участват и:
    Доц. Марио Станкев, изпълнителен директор на НКБ
    Доц. Маргарита Цонзорова, началник на Клиниката по детски болести и детска кардиология в НКБ и национален консултант по детска кардиология
    Доц. Владимир Пилософ, началник на Отделението по детска кардиология и национален консултант по детска ревматология
    Д-р Стоян Лазаров, началник на Отделението по детска сърдечна хирургия
    Д-р Николай Добрев, директор на Център «Фонд за лечение на деца»

Посещението на проф. д-р Мартин Елиот в София е по покана на Националната кардиологична болница, Център «Фонд за лечение на деца» и Фондация «Детско сърце», които поемат всички разходи по операциите и консултациите на проф. Елиот.

Едното дете, което ще бъде оперирано, е на 8 години, със сложна вродена сърдечна малформация. Заболяването изисква многоетапно хирургично лечение. Детето е оперирано веднъж в България през 2000 г., на 5-месечна възраст, а след това - през 2005 г. в Лондон от проф. Мартин Елиот. Операцията в НКБ е продължение на започнатото в Лондон хирургично лечение.

Второто дете е на 6,5 г., със сложна вродена сърдечна малформация. Оперирано е два пъти в България - през 2002 г. и 2005 г. То също се нуждае от многоетапно лечение и предвидената сега операция е продължение на хирургичното лечение.

Шестте деца, предвидени за консултации от проф. Елиот, имат сложни за решаване проблеми, с рядко срещани вродени сърдечни малформации.

Проф. д-р Мартин Елиот е ръководител на Клиниката по детска сърдечна хирургия в една от най-големите детски болници в Лондон – Great Ormond Street. Той е в сътрудничество с Клиниката по детски болести и детска кардиология към Националната кардиологична болница от 1994 г., когато за първи път идва в България. От тогава досега той няколко пъти посещава страната ни и съвместно с екип на НКБ осъществява над 50 сърдечни операции при деца със сложни вродени сърдечни малформации. Той консултира и десетки пациенти на болницата, които представляват диагностичен и лечебен проблем.

Д-р Мартин Елиот е основател на Фондация “Детско сърце – Мартин Елиот”. Освен дарението за основаване на фондацията той е направил многократно и други дарения. Стимулираната от него дейност на фондацията позволи и чрез дарения на други физически и юридически лица в Клиниката по детски болести и детска кардиология при НКБ да се направят инвестиции за над 300 000 долара.

Сподели в: