Върни се горе

Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев подписа днес формуляр S2 за лечение в чужбина на 14-годишната Добринка Колева, която страда от остра лимфобластна левкемия. Това стана веднага след като министърът бе информиран за състоянието на детето и заключенията на българските специалисти.

Добринка Колева е преминала лечение в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ - София, като становището на лекарите е, че единствената алтернатива за лечение на детето е костно-мозъчна трансплантация.

Мненията на външните експерти към Фонда за лечение на деца доц. Добрин Константинов и доц. Мария Спасова са, че възможностите Добринка да бъде лекувана в България са ограничени и това може да стане в Университетската детска клиника в Тюбинген, Германия.

В германската клиника Добринка ще получи двукратен курс на лечение с подходящ лекарствен продукт, изследвания и трансплантация на стволови клетки, както и следтрансплантационни грижи.

От Фонда за лечение на деца са изпратили и до НЗОК искане за издаване на формуляр S2, тъй като преди костно-мозъчната трансплантация е необходимо и провеждането на химиотерапия, която се финансира от НЗОК.

Сподели в: