Върни се горе

Регионална здравна инспекция - Пловдив, Медицински университет – Пловдив, Регионална колегия на Български лекарски съюз – Пловдив и Областна администрация – Пловдив организират съвместна кампания за необходимостта от ваксинация срещу COVID-19. С нея те отправят апел към обществото, който гласи: Ваксинирай се! Спаси животи!

С тези думи те призовават всички граждани да се доверят на науката и да се имунизират, защото до момента ваксините са единственото доказано средство за преодоляване на пандемията, продължаваща вече втора година.

Идеята за инициативата възниква през лятото, преди провеждането на парламентарните избори у нас, на 11 юли, тази година. Тогава посланието на организаторите е разпространено с помощта на медиите. Сега кампанията продължава, като призивът им ще бъде популяризиран чрез плакати, които ще бъдат разположени пред всички избирателни секции в област Пловдив.

Предложение да се включат в инициативата и да разпространят апела ѝ е изпратено на всички 28 регионални колегии на Българския лекарски съюз в страната. Регионалната колегия на БЛС – Пловдив е предоставила своя призив на всички електронни медии, с които има контакт. Той ще бъде публикуван и във в. „Марица“, на 12 и 13 ноември - дните преди предстоящите избори.

Дори само 100 души в България да се съобразят с призива, ще бъде голям успех, отбеляза д-р Георги Кръстев – организационен секретар на Регионална колегия на Българския лекарски съюз – Пловдив. Той е ортопед и работи в ДКЦ - 1 и УМБАЛ „Каспела“ в Пловдив, в която 99% от работещите лекари са ваксинирани. Според него и колегите му призванието и отговорното поведение на всеки лекар в настоящата ситуация изискват подкрепата на ваксинационния процес и призив към имунизации. По думите му ниското ваксинално покритие в България не е проблем само на здравните власти, а е проблем и отговорност на цялото общество.

Нека разумът надделее над емоциите, призова д-р Кръстев и в подкрепа на ваксините даде пример със себе си. През октомври месец миналата година той е бил в стационар с два положителни PCR теста. Решава да даде плазма за свой колега – хирург, но не успява, защото се оказва, че на 45-ия ден няма никакви антитела. Тогава се ваксинира с двудозова ваксина. Изследванията, които прави след това, показват наличието на високо количество антитела. По-късно си поставя и бустерна доза, защото е убеден, че ваксината му е помогнала да изгради необходимия имунитет на 6-ия месец след имунизацията, докато на 45-ия ден след преболедуването, той не е имал такъв.

Сподели в: