Върни се горе

Това е първата от поредицата работни срещи по инициатива на   министъра на здравеопазването с цел намиране на решения по въпросите за финансирането на лечебните заведения от Касата


 
    В МЗ се проведе работна среща между ръководството на МЗ, Надзорния съвет на НЗОК и БЛС. В разговорите участваха министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров, заместник-министрите на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и маг. фарм. Лидия Нейчева, управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков, председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов и заместник-председателят на съсловната организация д-р Юлиян Йорданов.
    Министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров подчерта, че целта на срещата е да бъдат уточнени спорните позиции между Касата и БЛС, в т.ч. - методиката на разпределяне на средствата за болнична и доболнична помощ, наложените лимити, заплащането на интензивното лечение. Крайно време е да бъдат постигнати разумни решения  по тези проблеми, което ще внесе стабилност в цялата система, заяви проф. Петров.  Според него с цел пълна яснота за разходваните средства е необходимо Касата регулярно да предоставя точни и реалистични разчети за изразходваните средства, което ще позволи стабилното финансиране и дейността на всички участници в здравеопазването. 
    Няма да има недостиг на средства в здравната система и касата ще бъде изряден платец на реално извършените дейности, подчерта управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков.   Институцията разполага с достатъчен финансов ресурс за да устои на евентуален натиск, смята той.
    От страна на БЛС беше подчертано, че в момента съществува неяснота и непредвидимост в действията на Касата, което не e от полза за лекарите и пациентите. Съсловната организация е на мнение, че   възобновяването на диалога е добра стъпка и се надяват в хода на следващите разговори да бъде постигнат конкретен резултат.
    През следващите дни работните срещи в този формат ще продължат докато бъдат намерени работещи решения, се обединиха участниците в днешните разговори. 
 
 
 

Сподели в: