Върни се горе

    С много емоции и пожелания за здраве и успех беше белязано гостуването на деца-сурвакарчета в Министерство на здравеопазването по случай началото на Ромската Нова година – Василица. 
   11 ученици от 7-8 кл. на Основно училище „Васил Левски” от с. Караджово, общ. Садово, обл. Пловдив изнесоха специална фолклорно-музикална програма, включваща характерни обичаи съгласно ромската традиция. Децата сурвакаха министъра на здравеопазването Десислава Атанасова и представители на министерството като им пожелаха здраве и успехи през годината. Не липсваше и традиционната баница с късмети. Празникът  по традиция се отбелязва на 14 януари и на този ден десетки училища и общностни центрове от цялата страна организират тържества, на които децата представят богатството от фолклорните традиции и бит на различните етноси в България. 
    Обръщайки се към малките гости и техните преподаватели, министър Атанасова благодари за чудесния празник и подчерта, че за успешна реализация в живота значение имат единствено знанията и уменията, а не етническия произход. Здравният министър изрази увереност, че Център „Амалипе” ще продължи успешно да съдейства на държавните институции с цел  образователната интеграция на ромските деца и създаване на условия за тяхното развитие като пълноценни граждани. 
    В знак на благодарност за отправените благопожелания, малките гости получиха от министър Атанасова пакети с подаръци.

Сподели в: