Върни се горе

Меморандум за сътрудничество между Министерството на здравеопазването, Министерството на туризма, болница Пирогов и Област Бургас с общините Созопол, Приморско и Царево бе подписан днес в сградата на здравното министерство. На официалната церемония присъстваха министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, министърът на туризма Илин Димитров, областният управител на Бургас проф. д.н. Мария Нейкова, изпълнителният директор на УМБАЛСМ Пирогов д-р Валентин Димитров, кметовете на гр. Созопол Тихомир Янакиев, на гр. Приморско - Димитър Германов и на гр. Царево - инж. Георги Лапчев.

Чрез подписването на Меморандума страните заявиха своя общ ангажимент и готовност да допринесат за развитието на извънболничната медицинска помощ на територията на Община Царево, Община Созопол и Община Приморско. С тази инициатива те декларираха своето разбиране, че единствено с общите усилия на институциите, ще може да се намери правилният път към едно по-добро здравно и социално благополучие на хората.

„Пътят от обещанието, с което започнах своя мандат, до решението, е днешният ден.“, подчерта д-р Меджидиев. Той припомни, че от вчера в гр. Приморско има разкрит Филиал на спешна помощ, а основанието за това е, че едно населено място от 3000 души, през летните месеци надвишава 90 хиляди.  „Същото се случи и с труднодостъпния район в гр. Сърница, който от  над 15 години настоява за такъв Филиал.“, допълни той. В отговор кметът на Приморско Димитър Германов поясни, че този акт е негова лична битка в продължение на над десетилетие, което едва сега е изведено докрай, благодарение на усилията на здравния министър.

Министърът на туризма Илин Димитров от своя страна подчерта, че не може да се говори за туризъм без да се говори за осигурено здравеопазване. „И тук искам да благодаря на министър Меджидиев, който ни помогна миналото лято с допълнителни медицински екипи по Черноморието, а сега вече имаме едно дългосрочно решение. Той е истински приятел на туризма.“, заяви той. В знак на признание към приноса и предприетите спешни действия министър Димитров връчи на своя колега, д-р Асен Меджидиев, символа на Министерството на туризма и на България – отличието „Златна роза“.

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова посочи, че през лятото броят на жителите и туристите в област Бургас достига до 2,2 млн. души. „Днес ние получаваме пълната подкрепа от министър Меджидиев за това да бъдат осигурени необходимите здравни услуги и защита за жителите и гостите на областта.“, заяви тя. По думите й всичко това се случило изключително бързо и в екипно взаимодействие с институциите. „Право на всеки български гражданин е да има качествена и достъпна медицинска помощ. С подписването на днешния Мемораднум вече имаме самочувствието, че това е осигурено за нашата прекрасна област.“, каза в заключение тя.

Намерението за сътрудничество бе подкрепено и с безвъзмездното дарение на болница Пирогов, след предварително писмено разрешение от министъра на здравеопазването, на компютърен томограф Optima 520 на Община Приморско. Наличието на компютърен томограф ще спомогне за съществени подобрения в здравните услуги и за получаването на качествена и навременна медицинска помощ.

Областният управител на област Бургас и кметовете на общините се обединиха около идеята, че сключването на този Меморандум е истинско събитие за Южното Черноморие, свързано с обезпечаването на здравния статус на хората в региона.

Сред определените приоритети в Меморандума са интеграцията на местна политика в областта на майчиното и детско здраве, превенцията на заболяванията, както и гарантирането на здравната сигурност чрез справяне с екологичните опасности и заплахите от инфекциозни заболявания. Цели се и намаляване на здравните неравенства в достъпа до здравни услуги между отделни региони в страната, както и развитие на профилактиката и подобряване на възможностите за качествена и достъпна диагностика и лечение. Меморандумът предвижда и обмен на експертиза и опит на специалисти от Пирогов съвместно с техните колеги от югоизточната част на България.

Сподели в: