Върни се горе

    Утре, 14 септември, от 9 до 12.00 ч. в Министерство на здравеопазването /пл. „Света Неделя” № 5/ ще бъде открит пункт за безвъзмездно кръводаряване.  Над 30 служители от МЗ са изразили готовност да станат кръводарители. Освен тях в пункта кръв могат да дадат и граждани. 
    Следобед от 13.00 ч. пункт за кръводаряване ще бъде открит и в централата на БЧК – ул. „Джеймс Баучер” 76
     Акцията е във връзка с появилия се недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и О в лечебни заведения в гр. София и в Западна България. Причината за намаляване на наличностите от двете кръвни групи е провежданото лечение на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и извършването на големи хирургични интервенции в редица здравни заведения.  
    Освен във временните пунктове за кръводаряване, всички, които желаят да дарят кръв, могат да направят това и на следните места: 
-          в НЦТХ - София, ул. „Братя Миладинови” №112, всеки делничен ден от 8.00 до 18.30, а събота и неделя от 9.00 до 15.30 часа 
-          в кръвните центрове към УМБАЛ „Света Анна”- София и в МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.   

     От Националния център за трансфузионна хематология напомнят на кръводарителите, че минималния срок между две кръводарявания следва да е най-малко 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, отпочинали и да не са приемали лекарства през последните 48 часа. Необходимо е също преди това те да са приемали храна. При посещение на кръвните центрове задължително се представя документ за самоличност.  

Сподели в: