Върни се горе

„От колегите от областната болница „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян разбрах, че тук няма проблеми с изплащането както на нощния и извънредния труд, така и на 1000-те лв., полагащи се на служителите на първа линия. Не забелязах да има напрежение сред работещите в лечебното заведение и по отношение нивата на работните заплати.“ Това заяви пред медии в Смолян министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Тези въпроси, епидемичната обстановка в областта и дейността на държавния здравен контрол проф. Ангелов обсъди със зам.-областния управител Андриян Петров, с екипа на д-р Марин Даракчиев в областната болница, с директорите на РЗИ и РЗОК, с представители на двата национални синдиката и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи в болницата. 

На територията на лечебното заведение има открито инфекциозно отделение, в което има 13 легла, които могат да бъдат увеличени до 20. В пулмологията има 30 легла, които могат да бъдат увеличени до 60, като всички легла са обезпечени с необходимия персонал. В момента в болницата са хоспитализирани 24 пациенти с коронавирусна инфекция.

Директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев увери министъра, че болницата разполага с лични предпазни средства и дезинфектанти, достатъчни за снабдяването на още две лечебни заведения с капацитета на смолянската болница. „Първите случаи на COVID-19 в Смолянска област бяха преди 5 месеца. Оттогава досега имаме едва 10 случая на положителен за COVID-19 медицински персонал, като сред тези колеги няма работещи в инфекциозната и пулмологичната структури на болницата. Това означава, че взетите мерки са навременни и ефективни, говори и за факта, че инфекцията при служителите най-вероятно е привнесена отвън“, подчерта директорът на областната болница.

В отговор на журналистически въпрос Ангелов посочи:

„От колегите в Смолян, разбрах, че те са много изненадани от исканията и поведението на синдиката, който представлява г-жа Илиева, и не ги припознават като свои. Според мен се цели нещо различно от защитаване на медицинските интереси“.

Малките болници, които не разполагат с инфекционист, а лекуват пациенти с COVID-19 ще могат да сключат договор с НЗОК по клинична пътека № 104, при условията на консултантски договор с колега-инфекционист от друго лечебно заведение. Това съобщи още здравният министър пред медиите в Смолян.  

По отношение недостига на  медицински кадри в отдалечените и труднодостъпни места здравният министър Ангелов съобщи: „Имам ясен план. Неговото изпълнение гарантира започването на работа на млади лекари и сестри в неатрактивни места, като Мадан, като Рудозем, който включва участието на три центъра на финансиране: единият е от лечебното заведение, вторият център е общината, третият център е държавата. Когато имa такъв тип на финансиране, тогава се събира достатъчен сериозен финансов ресурс, който да мотивира младите хора да започнат работа и когато общината се ангажира с осигуряването на жилища, които ако се използват в по-продължителен период, могат да станат техни.“

При посещението си в РЗИ-Смолян министър Ангелов беше информиран от директора д-р Кубатева и екипа ѝ за извършеното епидемиологичното проучване на социалните домове в областта: установените случаи на COVID-19 в дома за стари хора в с. Фатово са изследвани - и персонал, и потребители. Всички резултати са отрицателни. Очакват се резултатите на потребителите в дневния център за деца с увреждания в Златоград, а утре ще бъде извършено пробонабиране при персонала на дома в с. Ровино. С екипа на РЗИ здравният министър обсъди и текущи задачи от дневния ред на министерството, които биха подобрили условията за работа на държавния здравен контрол.

Сподели в: