Върни се горе

 

Средствата, които МЗ ще плаща за извършването на трансплантации, се увеличават. Това предвиждат проект за промени в Наредба 29, които трябва да влязат в сила от началото на 2012 г. Целта е да се подпомогне донорството и трансплантациите у нас.

Най-голямо е увеличението на средствата за трансплантация на черен дроб – с 25 хил. лв., а с 20 хил. лв.  се вдигат парите за трансплантация на сърце. С по 5 хил. се увеличават средствата за присаждане на бъбрек и тънко черво, значително е увеличението и на средствата за извършване на трансплантации на стволови клетки (виж таблица 1).

Запазват се размера на средствата за откриване на донор на 1500 лв., но за сметка на това се включват нови дейности за финансиране. Сред тях са подготовка на бъбрек за трансплантиране – до 5 хил. лв., вземане на бъбрек от жив донор – до 5 хил. лв., на черен дроб от жив донор – до 7 хил. лв., вземане на орган от трупен донор – 5 хил. лв., плазмафереза – 7 хил. лв. Увеличават се и средствата за актуализиране на имунологични изследвания преди операцията от 750 лв. на 1500 лв. Въвеждат се възможности за лечение при остро отхвърляне на присадения орган. За тези дейности при бъбрек МЗ ще дава до 10 хил. лв., при сърце – до 25 хил. лв., а при черен дроб – до 20 хил. лв.

МЗ се надява с тези действия да се помогне за увеличаването на трансплантациите у нас. През тази година има 8 операции – 4 трансплантации на бъбрек, 3 на черен дроб и  1 на сърце (виж таблица 3). През миналата година у нас бяха извършени 68 трансплантации. Чакащите за трансплантация на органи обаче са над 800 души (виж Таблица 2). Част от усилията на МЗ за повишаване на трансплантациите у нас е и Националната кампания в подкрепа на донорството. През тази година за първи път като част от нея се провежда и Националната седмица за подкрепа на донорството. Тя ще продължи от 6 до 12 юни и се организира от МЗ, ИАТ, Национална пациентска организация, Български съюз на трансплантираните и НБУ. Медийни партньори са БНТ, БНР, в. „Стандарт” и информационна агенция КРОСС. Популярни лица, които подкрепят кампанията са Румънеца и Анелия. В рамките на националната седмица на 8 юни в залата на ВМА ще се изнесе лекция за донорството от студенти от НБУ. На 11 юни – събота, от 14 ч. ще бъде възстановена „Градината на донорите” до театър „София”, а на 12 юни – неделя, от 16 ч. в Борисовата градина ще се проведе футболен мач на хора с трансплантации. В рамките на Националната седмица ще се раздават информационни материали и ще бъдат оповестени резултатите от национално представително социологическо проучване за нагласите на българите към донорството.

 

Сподели в: