Върни се горе

    Успешно са приключили двете бъбречни трансплантации, извършени тази нощ в УМБАЛ „Александровска”. Екипи, водени от проф. д-р Петър Панчев, са трансплантирали органите на двама млади мъже с хронична бъбречна недостатъчност. Следоперативният период протича нормално, вече е възбудена функцията на трансплантираните бъбреци и е започнала диуреза. 
    Вчера на двама други пациенти бяха трансплантирани сърце и черен дроб. Сърдечната трансплантация беше извършена в УМБАЛ „Св. Екатерина” от екипа на проф. д-р Генчо Начев, а чернодробната - в УБ „Лозенец”. През вторият ден след транплантациите двамата пациенти вече са в съзнание и са на спонтанно дишане. Трансплантираните органи функционират нормално.  
    Четирите трансплантации станаха възможни в резултат на първата донорска ситуация за тази година. Благодарение на високохуманния жест на родителите на донор, изпаднал в мозъчна смърт, както и на високия професионализъм на екипите трансплантолози, неговите органи дадоха шанс за живот на четирима нуждаещи се пациенти.

Сподели в: