Върни се горе

Успешно приключи авиомедицинската мисия по транспортирането на 11-годишно дете, с диагноза Остра лимфобластна левкемия, до Клиниката по Детска онкохематология в Любляна, Словения. Самолетът излетя от София малко след 9 ч., днес, 17 февруари.

Организацията на медицинския транспорт по въздух с военен самолет „Спартан“ беше направена вчера, 16 февруари, след искане до министъра на здравеопазването, отправено от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, в чиято Клиника по Детска клинична хематология и онкология 11-годишното дете е лекувано и наблюдавано до момента. В рамките на един ден министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и министърът на отбраната Димитър Стоянов създадоха необходимата координация за извършването на полета.

На борба на самолета „Спартан“ освен екипажът на Военновъздушните сили беше и реанимационен екип на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“ в състав д-р Янко Начков, анестезиолог-реаниматор, д-р Бойко Каравълчев и Свилен Делчев, както и д-р Йолен Дончева, детски онкохематолог в ИСУЛ и Цветелина Иванова, медицинска сестра-бордна от екипа по авиомедицинска евакуация на ВМА.

„Нашата задача беше да приведем детето в болницата в Любляна в стабилно състояние, каквото имахме преди излитането. Полетът премина без никакви изненади.“ Това каза д-р Янко Начков от СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“ след завръщането на екипа в София. Той подчерта, че координацията между Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната, двете лечебни заведения – УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, както и екипите на спешна медицинска помощ София е била отлична.

Началникът на Клиниката по Детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. Добрин Константинов изрази удовлетворението си, че в случая е направено най-доброто за детето, като е осигурен безопасен медицински транспорт по въздух. „С вътрешно напрежение, но с голямо доверие в колегите от Клиниката по Детска онкохематология в Любляна очакваме позитивни новини. Това ще отнеме време, но важното е да извлечем максимална полза за детето“, посочи проф. Константинов.

Сподели в: