Върни се горе

Първият в страната Специализиран център за рехабилитация на болни от рак на гърдата беше тържествено открит в гр. Банкя. Официални гости бяха народни представители от парламентарната Комисия по здравеопазване, директорът на НЗОК д-р Нели Нешева, ръководители на здравни институции в столицата. Новият център е създаден по програмата „Виктория”, която е инициатива на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания  /АПОЗ/ и МЗ.

Заместник-министърът на здравеопазването проф. Иван Миланов  и д-р Даниела Дариткова, член на Комисията по здравеопазване,  прерязаха лентата на новия център. В приветствието си от името на министър Анна-Мария Борисова проф. Миланов подчерта, че МЗ изцяло застава зад идеята за този нов тип центрове, резултат от ефективно сътрудничество на държавните институции и неправителствената общност. В тях пациентите могат да получават необходимата подкрепа в съответствие с най-новите европейски практики за рехабилитация и социална интеграция. Прочетено беше и приветствие от името на председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева.

Специализираният център в Банкя е практически модел на комплексна рехабилитация, включваща медицинска, социална и психологическа подкрепа. Всички дейности се провеждат в съответствие с най-новата медицинска практика с участието  на представители на професионалната медицинска общност – лекари,психолози, онколози. Гордостта на центъра са два медицински апарата на най-високо ниво - за зарастването на рани от оперативните интервенции, а другият подпомага раздвижването на засегнатата ръка. Обзавеждането в цялостната база отговаря на стандартите на болница като са постигнати цветови решения, които създават максимален комфорт на пациентите, заяви Евгения Адърска. Медицинските процедури в Центъра се съчетават с арт-терапия. Целта е жените максимално бързо да възстановят своето физическо и психическо равновесие и да се завърнат към обичайния си начин на живот.

Центърът за рехабилитация разполага с 40 легла като специализираната медицинска и психологическа помощ ще се осигурява в рамките на 10-дневен престой на жените, претърпели операция от рак на гърдата. Част от разходите се поемат от програмата „Виктория” с минимално доплащане от пациентките.

Ракът на гърдата е най-разпространеният вид онкологично заболяване сред жените като броят им непрекъснато нараства. Всяка година около 3 600 жени за първи път чуват страшната диагноза.  Заболяването засяга все повече и мъжете като по редица оценки 2% от силния пол в световен мащаб са покосени от коварната болест.  В България  лечението на този вид онкологични заболявания става все по успешно и ефективно в резултат на увеличените средства за въвеждане на нови методики и лекарства. Позитивно е влиянието и на провежданите национални кампании, водещи до  нарастване броя на профилактичните прегледи при жените. Данните от Националния раков регистър сочат, че при все повече жени заболяването се открива още в първия стадий, което увеличава рязко възможностите за успешното му лечение.

Сподели в: