Върни се горе

Спешната болница „Пирогов“ продължава да работи, след като вчера, 10 март, бяха потвърдени два случая на COVID-19 при пациенти, хоспитализирани в лечебното заведение. Под карантина е поставена Клиниката по вътрешни болести, която се помещава в самостоятелна сграда. Под карантина е и персоналът на вътрешната клиника. Това стана ясно по време на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб. 

В момента се релокира кардиологичното отделение на „Пирогов“. Това означава, че то ще продължи да работи, но ще бъде преместено в рамките на основната сграда. Продължава да работи, но с по-малък капацитет и неврологията на лечебното заведение, която ще бъде преместена в неврохирургията. Всички други дейности продължават да функционират в нормален режим на работа. Това се отнася и за травматологичната, хирургичната и дейността, свързана с детското здраве, по отношение на които „Пирогов“ е водещ медицински център у нас.

По отношение състоянието на двамата пациенти, при които е установен COVID-19, председателят на оперативния щаб генерал-майор Мутафчийски коментира, че в момента 66-годишната жена е в тежко състояние на командно дишане. Състоянието на 74-годишният мъж е с тенденция за влошаване. Изолирани са 49 лежащо болни, които са били в същата клиника с потвърдените случаи, както и 30 медицински лица от лечебното заведение, имали досег с двамата пациенти. Установени контактни лица извън лечебното заведение са 8 души, които в момента са под болнично наблюдение в белодробната болница „Света София“. При тях няма проявена симптоматика на COVID-19 и след като излязат резултатите от пробите им, ще бъдат поставени под домашна карантина. Това стана ясно от изказването на началника на ВМА.

„Искам да отправя призив да не се окупират болниците. Независимо в кое лечебно заведение е установена коронавирусна инфекция, болните се настаняват в изолирани отделения при строги хигиенни мерки. Завишава се нивото на дезинфекция в цялото лечебно заведение и се осъществява строг пропускателен режим. Тези лечебни заведения продължават да работят“. Това заяви генерал-майор Мутафчийски, като обясни, че, окупирайки болниците, хората, освен че излагат себе си на риск, възпрепятстват и работата на медиците.

Припомняме, че в рамките на вчерашния ден, в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ, за COVID-19 са изследвани 121 проби, във ВМА – 46, в лабораторията в Стара Загора – 33, а в тази във Варна – 24 проби. Положителни са две от пробите, изследвани в Националната референтна лаборатория, а всички други са с отрицателен резултат.

 

Сподели в: