Върни се горе


72 на сто от населението са против разрешаването на раждане в домашни условия

 

74 процента от хората напълно подкрепят или са склонни да подкрепят промени в Наказателния кодекс, предвиждащи завишени санкции за посегателства срещу лекари при изпълнението на  служебните им задължения. Отрицателно мнение по въпроса за изразили едва 5 процента от респондентите. 9 процента от хората са заявили, че по-скоро не са съгласни с нормативните промени за по-високите санкции, а 13 на сто нямат мнение по въпроса. 54 на сто от жените напълно подкрепят новите санкции като подкрепата сред жителите на столицата също е с високи стойности – 60 процента.

Данните са от проведено национално представително проучване на общественото мнение на социологическа агенция „НОЕМА” за обществените нагласи в сферата на здравеопазването.

По друга актуална тема в здравеопазването – разрешаване на раждане в домашни условия, а не в лечебно заведение, 72 на сто от допитаните се обявяват твърдо против. 8 на сто подкрепят идеята за раждане у дома, но само ако родилката сама заплати за присъствието на присъствието на медицинското лице. 17 на сто от анкетираните не са изразили мнение по въпроса. Едва 3 процента от хората смятат, че разходите за раждането в домашни условия трябва да поемат от НЗОК. Най-висок е делът на противниците на раждането извън болница сред жените - 78 на сто от тях отхвърлят тази възможност. 76 на сто от жителите на областните градове също не приемат раждането да става в домашни условия.

В социологическото проучване е потърсено мнение за мерките, предприети от министър Десислава Атанасова за подобряване на здравеопазването. Затягането на финансовата дисциплина в лечебните заведения и инвестициите в човешкия ресурс - увеличаване на заплатите на лекарите и подобряване на тяхната квалификация получават еднаква подкрепа -   64 % от анкетираните, против са 13 на сто.  Модернизирането на здравеопазването чрез започналите проекти с европейско финансиране на болниците среща одобрението на 62 % от хората, против са се обявили 11 на сто от тях, а 27 % нямат мнение по въпроса. 66 % е подкрепата за мерките за намаляване цените на лекарствата чрез промени в законодателството и намаляване на търговските надценки. Против тези мерки са се обявили 14 на сто от анкетираните, а 20 на сто не са изразили мнение.

Представените данни са от национално представително проучване на лица на възраст 18 и повече години, проведено в периода 30 ноември 10 декември 2012 г. Методът е пряко лично интервю в дома на респондентите, извадката е 1779 пълнолетни български граждани. Изследването е проведено по поръчка на Министерство на здравеопазването.

 


 

Сподели в: