Върни се горе

    В навечерието на студентския празник министър на здравеопазването Десислава Атанасова и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха третият от новите четири изнесени пункта на ЦСМП-София. Той е разположен в сградата на 5-то ДКЦ в Студентски град. Помещенията на изнесения център са предоставени от Столична община, а МЗ осигурява необходимото оборудване. Общата стойност на проекта е 10 000 лв. 
    Първите два изнесени филиала бяха открити на 8 октомври и 8 ноември т.г., съответно в община „Кремиковци“ и община „Люлин“. През следващата седмица, на 11 декември, предстои да бъде открита и последната, четвърта планирана база на Спешна помощ. Тя ще бъде разположена в друг район на София с голям брой население – 24-то ДКЦ в район „Надежда”. 
    Целта на предислоцирането на екипите в конкретни географски точки е да се съкрати максимално времето, за което те достигат до адресите на повикване и по този начин да се подобри медицинското обслужване на населението в тези райони. 
    По обобщени данни на МЗ, от началото на година до края на месец ноември в ЦСМП-София са постъпили около 130 000 повиквания, съобщи министър Атанасова при откриването на филиала в Студентски град. При 3000 от случаите медиците са се отзовавали на фалшиви обаждания. В тези случаи не са били открити подаденият адрес или лицето, посочило сигнала. Статистиката сочи още, че при около 8000 от случаите, лицата са се отказали от помощ. Хоспитализирани са били 29 300 възрастни и около 3300 деца, което показва, че едва всеки четвърти се е нуждаел действително от спешна медицинска помощ. Останалите повиквания не са били спешни състояния и е следвало да бъдат обслужени в системата на доболничната помощ.

Сподели в: