Върни се горе

 

Главните промени през последните 24 часа:

·        18 нови потвърдени случая, съобщени в Европа, от тях 16 в Испания;

·        Към момента, 125 потвърдени и 15 вероятни случая, докладвани от 12 европейски държави;

·        17 от потвърдените случаи в ЕС и Европа са били заразени чрез предаване на инфекцията от човек на човек в ЕС;

·        Няма данни за непрекъснато предаване на инфекцията от човек на човек в ЕС;

·        По света, 1549 съобщени случая, от тях 1527 потвърдени;

·        От 5 май интернет базираната Система за ранно оповестяване и отговор дава възможност за съобщаване на подробна информация за всеки потвърден случай.

Този доклад е на базата на официалната информация, осигурена от националните уебсайтове за обществено здраве или други официални източници. Включени са и данни от надеждни медийни източници.

ЕС и Европа

През последните 24 часа, 18 нови потвърдени случая са съобщени в Европа: 16 случая в Испания, един случай във Великобритания и един случай в Италия. Това доведе до общ брой от 125 потвърдени случая в Европа. Съобщени са 15 вероятни случая: Франция (8), Швеция (1) и Великобритания (6).

Два от 16 нови случая, съобщени от Испания са без данни за пътуване до засегнати райони, с което броят на случаите с предаване на инфекцията от човек на човек в ЕС се увеличи до 17.

Извън Европа

Извън Европа, броят на потвърдените случаи нарасна на 1527, съобщени от 11 държави. След вчерашния доклад, още 215 потвърдени случая са съобщени от Мексико,  124 нови случая от САЩ, 25 нови случая от Канада и един случай от Република Корея. На 5 май е съобщен първият потвърден случай от Гватемала.

По време на медиен брифинг на 4 май 2009 г. мексиканският министър на здравеопазването отбеляза следното: (http://portal.salud.gob.mx/contenidos/noticias/influenza/conferencias/04052009_version_conferencia_matutina.html):

·        51,6% от съобщените досега случаи са на възраст под 19 години;

·        Потвърдени случаи са съобщени от 26 от общо 33 щата в Мексико;

·        17 от починалите случаи, за които има информация са на възраст между 21 и 40 години.

Европейската комисия получи от канадските ветеринарни служители нов доклад за инфекцията в стадо свине в Алберта, Канада. В доклада се съобщава, че канадският предприемач, който е работил с това стадо свине е развил грипоподобно заболяване след пътуване до Мексико, но се е оказал отрицателен за грип A (H1N1) след оздравяване. Две седмици след завръщането на предприемача, при свинете в тази отделна ферма се появява тeмпература и загуба на апетит, без смъртни случаи. При направеното изследване те се оказват положителни за грип А подтип Н1. Канадските власти наложиха карантина на тази ферма и до момента не са наблюдавани грипоподобни симптоми в нито една друга канадска ферма за свине. Грипът не е заболяване, което се предава чрез храната и затова според СЗО, FAO и Европейската комисия консумирането на добре сготвено свинско месо е безопасно.

На брифинг за пресата на 5 май СЗО съобщи за основните въпроси, разглеждани на техническата среща, в която участва и ECDC: (http://www.who.int/mediacentre/multimedia/swineflupressbriefings/en/index.html):

·        Във всички засегнати райони с вируса са заразени предимно по-млади хора (под 60 г.) Необходимо да се проучат причините за това;

·        Няма съществена разлика между относителните дялове на потвърдените случаи на жени и мъже;

·        Започналите проучвания показват, че инкубационният период е между 1 и 7 дни;

·        Съобщени са няколко случая на заразяване на здравни работници, но трябва допълнително да се проучи дали заразяването е станало в здравното заведение или по друг начин;

·        Към момента, вирусът, изолиран от различни страни в света продължава да бъде сходен и чувствителен към инхибитори на невраминидазата.

Оценка на ситуацията в Европа

При 17 от потвърдените случаи на грип A(H1N1) в Европа е съобщено за предаване на инфекцията от човек на човек. Проявлението на това предаване продължава внимателно да бъде мониторирано, за да може бързо да се идентифицира появата на постоянно предаване на инфекцията и възникване на епидемични взривове в обществото. Първите признаци за появата на епидемични взривове в обществото могат да се получат от потвърдените случаи, при които не е установена епидемиологична връзка (напр. пътуване до засегнати райони или тесен контакт с потвърден случай).

Отговора на Европа

Здравните власти във всички държави-членки на ЕС полагат съвместни усилия да координират своевременния обмен на необходимата епидемиологична информация, позволяваща да се даде ефективен отговор за появилите се случаи в ЕС.

От 5 май интернет базираната Система за ранно оповестяване и отговор дава възможност на държавите-членки да изпращат като допълнение към агрегираните съобщения и подробни доклади за всеки случай. Съобщаването на подробна информация за всеки потвърден случай ще предостави възможност за по-разширен анализ на европейско ниво и разработване на добра методика за оценка на риска.

ECDC, съвместно с държавите-членки, Европейската комисия и СЗО продължава отблизо да следи бързо променящата се ситуация и да публикува ежедневни доклади на своята интернет страница.

За да осигури най-новите данни за епидемиологичната ситуация в света, два пъти седмично (вторник и четвъртък) ECDC събира информацията, публикувана в интернет пространството и провежда образователни брифинги за новия грипен вирус и неговото влияние върху общественото здраве на хората.

Всички документи на ECDC – нови епидемиологични данни, технически доклади и ръководства са на разположение на следния интернет адрес: http://www.ecdc.europa.eu/en/Health_topics/novel_influenza_virus/2009_Outbreak/.

Таблица 1: Общ брой вероятни и потвърдени случаи на грип A/H1N1 в Европа към 6 май 2009 г., 8,00 ч.

Държава

Вероятни случаи

Потвърдени случаи

Предаване на инфекцията в държавата

Австрия

0

1

 

Дания

0

1

 

Франция

8

4

 

Германия

0

9

2

Ирландия

0

1

 

Италия

0

5

 

Португалия

0

1

 

Испания

0

73

5

Швеция

1

0

 

Великобритания

6

28

10

Холандия

0

1

 

Швейцария

0

1

 

Общо

15

125

17

 

Таблица 2: Общ брой вероятни, потвърдени случаи и починали от грип A/H1N1 извън Европа към 6 май 2009 г., 8,00 ч

Държава

Вероятни случаи

Потвърдени случаи

Починали

Канада

0

165

0

Колумбия

0

1

0

Коста Рика

6

1

0

Ел Салвадор

2

2

0

Гватемала

0

1

0

Хонконг

0

1

0

Израел

0

4

0

Мексико

0

942

29

Република Корея

0

2

0

Нова Зеландия

14

5

0

САЩ

0

403

1

Общо

22

1527

30

 

 

 

 

Сподели в: