Върни се горе

Главните промени през последните 24 часа:

·         28 нови потвърдени случая, съобщени в Европа, от тях 13 в Испания;

·         Към момента, 107 потвърдени и 10 вероятни случая, докладвани от 12 европейски държави;

·         15 от потвърдените случая в ЕС и Европа са били заразени чрез предаване на инфекцията от човек на човек в ЕС;

·         Няма данни за непрекъснато предаване на инфекцията от човек на човек в Европа;

·         По света, 1182 съобщени случая, от тях 1162 потвърдени;

·         Установено е, че предаването на инфекцията от човек на свиня в канадската провинция Алберта е изолиран случай с ограничено влияние върху общественото здраве;

·         Към дадения момент 23 страни в ЕС и Европа са в състояние да извършат PCR диагностика на грипен вирус A(H1N1) при хора. 

Този доклад е на базата на официалната информация, осигурена от националните уебсайтове за обществено здраве или други официални източници. Включени са и данни от надеждни медийни източници.

ЕС и Европа

През последните 24 часа, 28 нови потвърдени случая са съобщени в Европа: Испания (13), Великобритания (9), Франция (2), Португалия (1), Германия (1) и два нови случая в Италия. Това доведе до общ брой от 107 потвърдени случая в Европа. Съобщени са десет вероятни случая: Франция (3), Швеция (1) и Великобритания (6).

От Великобритания са съобщени седем нови случая на предаване на вируса от човек на човек без данни за пътуване до засегнати райони, с което броят на тези инфекции се увеличи до 15 (10 от Великобритания, 3 от Испания и 2 от Германия).

Извън Европа

Извън Европа, броят на потвърдените случаи нарасна на 1162, съобщени от 10 държави. След вчерашния доклад, още 137 потвърдени случая са съобщени от Мексико, 53 нови случая от САЩ и 39 нови случая от Канада, един от които е хоспитализиран. По два случая са потвърдени в Ел Салвадор и Нова Зеландия и един в Израел.

По време на медиен брифинг (http://www.cdc.gov/media/pressrel/2009/a090504.htm), CDC, САЩ съобщи някои предварителни епидемиологични данни, получени от потвърдените случаи:

·         Средната възраст на потвърдените случаи е 16 години;

·         62% от потвърдените случаи са под 18 години;

·         Към момента има общо 35 хоспитализирани и 1 починал.

Канадските власти смятат, че докладваното вчера вероятно предаване на инфекцията от човек на свиня в провинцията Алберта, Канада е изолиран случай без съществен риск за общественото здраве. Започнала е допълнителна проверка на стадото свине, където се предполага, че е станало заразяването и скоро се очаква подробен доклад. Според СЗО, FAO и Европейската комисия консумирането на добре сготвеното свинско месо е безопасно.

Днес СЗО докладва, че на основата на първоначалния епидемиологичен анализ на всички съобщени по света случаи се предполага, че инкубационният период на инфекцията с грипен вирус A(H1N1) е до 8 дни и че постоянно предаване на инфекцията в обществото не е идентифицирано извън Мексико и САЩ. (http://whoterrance.vo.msecnd.net/mediacentre/audio/press_briefings/VPC_04MAY2009_Influenza_A_H1N1.mp3)

Оценка на ситуацията в Европа

Поради нарастване на лабораторния капацитет на страните от Европа, през следващите дни и седмици се очаква съществено увеличаване на броя на техните съобщения. Това не означава непременно, че ще се увеличи действителният брой на съобщаваните случаи. По-скоро това ще рефлектира върху възможностите на страните ретроспективно да потвърждават проучваните случаи. СЗO подпомогна разпространението на real-time PCR китове с праймери и проби специфични за грип A(H1N1) до Националните центрове по грип в 23 страни на Европа. (http://www.who.int/entity/csr/resources/publications/swineflu/labspcrcapacitydetectinfluenzaaa_20090504.pdf).

До момента, 3 от 6-те региона на СЗО са докладвали потвърдени случаи. Постоянно предаване на вируса от човек на човек е съобщено само от Северна Америка. Няма данни за постоянно предаване на инфекцията от човек на човек в ЕС.

Контекстът, по който случаите на предаване на инфекцията от човек на човек са били регистрирани включва:

1)       Близък семеен или социален контакт: 8 потвърдени случая (5 във Великобритания и 3 в Испания);

2)       Контакт в образователно заведение: 5 деца във Великобритания посещават едно и също училище с един потвърден случай с данни за пътуване в САЩ;

3)       Контакт в здравно заведение: една медицинска сестра и един пациент в Германия, и двамата са били изложени на риск от заразяване от един и същи потвърден случай с данни за пътуване в Мексико.

Същевременно е необходимо да се разглежда възможността за известно отклонение при откриването и съобщаването на такова предаване на инфекцията. Засега намирането на случаите е концентрирано преди всичко върху хора, имащи връзка със засегнатите райони, което може да доведе до подценяване на предаването на инфекцията от човек на човек в обществото. Важно е да се провежда непрекъснат мониторинг на съобщенията за предаването на инфекцията в страните от Европа с цел да се направи подходящ избор между ограничителни и смекчаващи мерки. В САЩ на основата на този подход мерките се промениха от ограничителни на смекчаващи.

Отговора на Европа

Държавите-членки на ЕС изпращат на ECDC и Европейската комисия ежедневно нови данни за вероятните и потвърдени случаи съгласно общата дефиниция на случай на ЕС и чрез системата за ранно оповестяване и отговор.

За да осигури най-новите данни за епидемиологичната ситуация в света, два пъти седмично (вторник и четвъртък) ECDC ще събира информацията, публикувана в интернет пространството и ще провежда образователни брифинги за новия грипен вирус и неговото влияние върху общественото здраве на хората.

ECDC, съвместно с държавите-членки, Европейската Комисия и СЗО продължава отблизо да следи бързо променящата се ситуация и да публикува ежедневни доклади на своята интернет страница.

Всички документи на ECDC – нови епидемиологични данни, технически доклади и ръководства са на разположение на следния интернет адрес: http://www.ecdc.europa.eu/en/Health_topics/novel_influenza_virus/2009_Outbreak/.

Таблица 1: Общ брой вероятни и потвърдени случаи на грип A/H1N1 в Европа към 5 май 2009 г., 8,00 ч.

Държава

Вероятни случаи

Потвърдени случаи

Предаване на инфекцията в държавата

Австрия

0

1

 

Дания

0

1

 

Франция

3

4

 

Германия

0

9

2

Ирландия

0

1

 

Италия

0

4

 

Португалия

0

1

 

Испания

0

57

3

Швеция

1

0

 

Великобритания

6

27

10

Холандия

0

1

 

Швейцария

0

1

 

Общо

10

107

15

 

 

 

 

 

 

Таблица 2: Общ брой вероятни, потвърдени случаи и починали от грип A/H1N1 извън Европа към 5 май 2009 г., 8,00 ч

Държава

Вероятни случаи

Потвърдени случаи

Починали

Канада

0

140

0

Колумбия

0

1

0

Коста Рика

3

1

0

Ел Салвадор

2

2

0

Хонг Конг

0

1

0

Израел

0

4

0

Мексико

0

727

26

Република Корея

0

1

0

Нова Зеландия

15

6

0

САЩ

0

279

1

Общо

20

1162

27

 

 

 

 

Сподели в: