Върни се горе

ГЛАВНИТЕ ПРОМЕНИ ОТ ПРЕДИШНАТА АКТУАЛИЗАЦИЯ

 

  • 27 нови случаи, потвърдени от страните на EU и EFTA през последните 24 часа
  • Люксембург съобщава своя първи случай
  • 1,522 нови случаи са съобщени от страните, нечленки на EU и EFTA

 

ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА АКТУАЛИЗАЦИЯ

 

През изминалите 24 часа бяха потвърдени 27 нови случая в страните на EU и EFTA (Таблица 1). Люксембург съобщи своя първи потвърден случай при мъж, завърнал се от САЩ. Нови потвърдени случаи

Нови потвърдени случаи бяха също съобщени от Белгия (1), Германия (3), Ирландия (1), Италия (4), Холандия (1), Швеция (1), Швейцария (4) и Обединеното Кралство (11). Новопотвърденият  случай в Белгия  представлява четвъртия случай на предаване вътре в страната, и е възникнал при 13-годишния син на един човек, по-рано потвърден с A(H1N1) грип след завръщане от Коста Рика.

Извън  страните на EU и EFTA понастоящем са съобщени общо 18,554  случая, от които 1,522 през последните 24 часа. Мнозинството от тези новопотвърдени  случаи са от Австралия, Канада и САЩ (Таблица 2).

 

ОЦЕНКА И РЕАГИРАНЕ В СТРАНИТЕ НА EU И EFTA

Общо 26 от 31 страни на EU и EFTA съобщават понастоящем случаи, почти половината от които са съобщени като предаване вътре в страната. Може да бъде установена, обаче, епидемиологична връзка за мнозинството от тези случаи, включително данни за пътуване до Северна Америка, или заразяване посредством взривове в учреждения. Поради това оценката за  страните на EU и EFTA не се променя: досега не е декларирано никакво поддържано предаване в обществото.

ECDC, в колаборация със страните-членки, Европейската Комисия и Световната Здравна Организация, продължава да следи отблизо тази бързо еволюираща ситуация, и осигурява ежедневни актуализации на своя web сайт.

НАУЧНО ОБОСНОВАНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА A(H1N1) ГРИПА

Една изчерпателна научно обоснована презентация, озаглавена “Вероятна еволюция на епидемиите/пандемията от новия  A(H1N1) грип” е понастоящем налична на web сайта на ECDC (here). Презентацията ще бъде актуализирана на редовни интервали с оглед да включва някои нови данни и становища по отношение ситуацията. ECDC приема с желание бележки и предложения по тази  презентация, които следва да бъдат изпратени на  influenza@ecdc.europa.eu  с “Pandemic PowerPoint” в курсива за темата. 

Презентацията обсъжда данните от последните три пандемии през 20-ти век (1918, 1957 and 1968) по отношение възрастовото разпхределение на клинично проявените случаи и смъртността, и епидемичните криви. Тази презентация изтъква, че е имало големи различия между грипните пандемии относно типа и продължителността на взривовете, най-засегнатите групи от населението, тежестта на протичане и леталитета. Презентацията също описва някои от ранните научни открития в резултат от първоначалния опит с A(H1N1) грипния вирус в Северна Америка. Това включва данни, че е сезонни щамове на грип са открити като циркулиращи по същото време като циркулацията на този нов щам, но извън редовния грипен сезон. Също така се посочват данни относно тежесттта на заболяването, засегнатите възрастови групи, и методите за надзор и контрол. Накрая се обсъжда как да се определи тежестта на протичане на една пандемия, отчитайки влиянието на редица променливи величини като леталитет, уязвими групи, внимание от страна на медиите и т.н.

Вземайки всичко посочено по-горе под внимание, презентацията прави заключението, че мерките на общественото здравеопазване не могат да бъдат стандартизирани за всички пандемии, и е необходимо да отразяват актуалната вирусологична и епидемиологична ситуация.

ОТ МЕДИИТЕ

Мониторингът от страна на медиите на ежедневната стратегия е сбор от статии от специален интерес по отношение развитието на инфекцията с грипния  A(H1N1) вирус, събирани от  ECDC към  9:00 часа всяка сутрин. Той не претендира да е изчерпателен.

По отношение A(H1N1) грипния вирус, през изминалите 24 часа медиите се концентрираха върху нарастващия брой на потвърдените случаи в света и допълнителните страни, съобщаващи първи случаи, включително Люксембург. Случаите в Австралия и Чили нарастват бърза. Френските медии продължават да съобщават за масова имунизационна кампания. Испанският Министър на здравеопазването препоръчва училищата да не се закриват.

 

Australia swine flu tally soars near 500: official AFP, 2 June

 

Жертвите на свинския грип  в Австралия нарастват стремително на близо 500, AFP, 2 -ри юни

 

Жертвите на свинския грип в Австралия нарастнаха стремително пак на близо 500 потвърдени случаи, само ден след като един внезапен взрив направи тази страна най-засегнатата в Азиотско-Тихоокеанския регион.  Министърът на здравеопазването на Викториа Данеол Ендрюз съобщи, че са открити нови 89 случаи в щата от снощи насам, което увеличава общия брой на 395. Националното изброяване сега възлиза на 496, което е четвъртото най-голямо изброяване на случаи в световен мащаб. Австралия имаше само един случай на свински грип само четири денонощия преди това, но изброяваните случаи са нараснали експоненциално от направения спорен ход да се позволи на заразени пасажери да напуснат луксозен круиз лайнер миналата седмица. Австралия, която влиза в зимата на Южното полукълбо, сега остава само след САЩ, Мексико и Канада по отношение брой на случаите от свински грип.

Winter season in Chile favors flu AH1N1 El Pais, 2 June

 

Зимният сезон в Чили благоприятства A(H1N1) грипа, El Pais, 2-ри юни

 

Чили е потвърдила 26 нови случая на A(H1N1) грип, с общо 276 засегнати – възрастни и идеца – от които 3-ма души са в критично състояние. С тези цифри Чили е най-засегнатата страна в Южна Америка. Според местните власти случаите биха могли да се увеличат значително през следващите седмици поради зимния сезон на Южното полукълбо. От вчера насам властите ще променят начина, по който третират ситуацията, като засилят откриването  на съмнителни случаи и се концентрират върху лечението. “Този нов сценарий ще означава прогресивно намаляване на санитарните бариери по границите, пристанищата и летищата, защото вирусът е вече въведен в страната”, съобщава комюнике от Министерството на здравеопазването.

 

 

First case in Luxembourg Tageblatt (Luxembourg), 1 June

 

Първи случай в Люксембург Tageblatt (Luxembourg), 1 юни

 

Люксембург съобщава своя първислучай на свински грип. Един пациент от северната част на страната е заразен с  H1N1 вируса. За това беше информирано от Министерството на здравеопазването вчера вечерта. Пациентът е пристигнал от Ню Йорк, изолиран е в къщи и получава лечение.

France: Influenza A - Mass vaccination questioned Le Figaro, 1 June

 

Франция: Грип А – Масовата имунизация под въпрос  Le Figaro, 1 юни

 

В проивовес на обявеното в събота от JDD (Journal de Dimanche), Френското правителство все още не е взело решение относно възможна  имунизация на цялото френско население. Обявяването на тази мярка без прецедент в историята на медицината, не можа да преживее този тдълъг празничен уиикенд. Министърът на селското стопанство изясни в неделя, че не е било взето решение, но че властите се подготвят за всички евентуални събития. Говорител на  Министерството на здравеопазването е потвърдил на Le Figaro, че тази екстрена мярка е била само “една възможност” и всичко ще зависи от еволюцията на епидемията в идните месеци, по-специално в Южното полукълбо, където започва зимния сезон. По-специално, това решение да се имунизират “всички французи над 3-месечна възраст”, според Journal de Dimanche, ще зависи от препоръките на СЗО и Европейския Център за контрол на заболяванията (ECDC).    

 

Spain: Health Minister advices against school closures El Pais.com, 1 June

 

Испания: Здравния минисър съветва да не затварят училища, El Pais.com, 1 юни

Испанският Министър на здравеопазването, Тринидад Жименес, е препоръчал училищата да не се закриват, дори ако се открият нови случаи в училищата. Тя смята, че като обща мярка това е по-ефективно и пропорционално... Изследват се 42 случая и 2 са потвърдени в един институт и едно училище в леганес. Министърът информира, че засегнатите и тези, които вероятно са инфектирани следва да останат в домашни условия, докато учебните занятия следва да продължат по нормалния начин. Решението по тази препоръка е взето в комисията по Обществено здравеопазване, която включва здравните власти на всички Испански автономни региони.

U.S. swine flu cases hit all 50 states Reuters, 1 June

 

Случаите на свински грип в САЩ са засегнали всичките 50 щата Reuters, 1 юни

 

Случаи с новия H1N1 грипен вирус са открити във всичките 50 щата на САЩ, и тестовете са потвърдили вируса в повече от  10,000 души от цялата страна, са съобщили служители на Сащ в понеделник. Центърът на САЩ за контрол и предпазване от заболявания (CDC) е информирал, че потвърдителните тестове представляват около един на 20 от фактическия брой инфекции, което би увеличило общия брой на случаите в САЩ на около 200,000. В Лос Анжелис, здравните служители са съобщили първия смъртен случай от заболяването за страната, жена на средна възраст, която е имала здравословни проблеми във вид на основни заболявания.... Седемнадесет смъртни случая в САЩ са били дефинитивно свързани с вируса на свинския грип, е информирал  CDC. Не е било пряко известно дали този общ брой е включвал случая в Лос Анжелис

 

Tаблица 1: Съобщен  брой с натрупване на потвърдените случаи, и брой с натрупване на случаите на предаване вътре в страната на новия A(H1N1) грип към 02 юни 2009, 17:00 часа (CEST) в страните на EU и EFTA

 

Страна

Потвърдени случаи, съобщени през последните 24 ч

Брой с натрупване на потвърдените случаи

 

Брой с натрупване на случаите на предаване вътре в страната  

Aвстрия

-

1

-

Белгия

1

13

4

България

-

1

-

Кипър

-

1

-

Дания

-

1

-

Естония

-

1

-

Чехска Република

-

1

-

Финландия

-

4

-

Франция

-

32

-

Германия

3

31

7

Гърция

-

5

-

Унгария

-

1

-

Исландия

-

1

-

Ирландия

1

5

-

Италия

4

30

2

Люксембуг

1

1

 

Холандия

1

4

-

Норвегия

-

7

-

Полша

-

4

-

Португалия

-

2

-

Румъния

-

5

1

Словакия

-

2

1

Испания

-

180

84

Швеция

1

7

-

Швейцария

4

10

-

Обединено Кралство

11

255

158

ОБЩО

27

605

257

 

 

Tаблица 2: Съобщен брой с натрупване на потвърдените случаи и смъртните случаи от новия A(H1N1) грип към 02 юни 2009, 17:00 часа (CEST) извън зоната на EU и EFTA

Страна

 

 Потвърдени случаи, съобщени през последните 24 ч

Брой с натрупване на потвърдените случаи

 

Смъртни случаи сред потвърдените случаи*

ИЗТОЧНА ЕВРОПА И ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ

Русийска федерация

-

3

-

СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ И БЛИЗЪК ИЗТОК

Бахрейн

-

1

-

Израел

14

33

-

Кувейт

-

18

-

Ливан

-

3

-

Турция

2

4

-

Обединени Арабски Емирства

-

1

-

СЕВЕРНА АМЕРИКА

Канада

194

1530

2

Мексико

-

5029

97

САЩ**

1078

10054

17

ЦЕНТРАЛНА АМЕРИКА И КАРИБИТЕ

Бахами

-

1

-

Коста Рика

-

37

1

Куба

-

4

-

Доминиканска република

9

11

-

Ел Салвадор

3

30

-

Гватемала

-

12

-

Хондурас

-

2

-

Ямайка

-

2

-

Панама

41

148

-

ЮЖНА АМЕРИКА

Аржентина

16

131

-

Боливия

-

3

-

Бразилия

1

21

-

Чили

37

313

-

Колумбия

-

20

-

Еквадор

-

39

-

Парагвай

-

5

-

Перу

5

41

-

Уругвай

4

15

-

Венецуела

-

2

-

СЕВЕРОИЗТОЧНА И ЮЖНА АЗИЯ

Китай

6

39

-

Хонг Конг SAR

-

23

-

Индия

-

1

-

Япония

6

385

-

 Корея (Южна)

-

33

-

ЮГОИЗТОЧНА АЗИЯ

Малайзия

-

2

-

Филипини

-

21

-

Сингапур

2

7

-

Тайланд

-

3

-

Тайван

1

13

-

Виетнам

2

3

-

 АВСТРАЛИЯ И ТИХИ ОКЕАН

Австралия

100

501

-

Нова Зеландия

1

10

-

ОБЩО

1522

18554

117

 

 

 

 

 

*Смъртните случаи са включени в броя с натрупване на потвърдените случаи

 

** Случаите, съобщени от САЩ включват както потвърдените, така и вероятните случаи. Случаите, съобщени от САЩ включват както потвърдените случаи от Пуерто Рико.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сподели в: