Върни се горе

ГЛАВНИТЕ ПРОМЕНИ ОТ ПРЕДИШНАТА АКТУАЛИЗАЦИЯ

 

  • Двадесет и четири нови потвърдени случаи в страните на EU и EFTA
  • Естония съобщи своя първи случай при завърнал се пътник от Ню Йорк, САЩ
  • Дванадесет нови случаи от Обединеното Кралство, от които 11 са свързани с предаване вътре в страната
  • Два нови случая, съобщени от Белгия, шест от Франция, по един от Словакия и Гърция
  • Първи потвърдени случаи от Боливия (2), Венецуела (1) и Парагвай (5)
  • Още шест смъртни случая, съобщени от Мексико

 

ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА АКТУАЛИЗАЦИЯ

През изминалите 24 часа бяха потвърдени 24 нови случая в страните на EU и EFTA. Естония съобщи своя първи потвърден случай при завърнал се пътник от Ню Йорк, САЩ. Белгия съобщи два допълнителни случая  при завърнали се пътници от САЩ. Словакия съобщи днес втора потвърдена инфекция при дете на 1 година, син на  завърналия се пътник от САЩ, съобщен вчера. Новият потвърден случай от гърция е при завърнал се пътник от Ню Йорк. Още шест случая бяха съобщени от Франция. Дванадесет нови потвърдени случаи са съобщени от Обединеното Кралство, десет от които свързани с по-рано съобщен училищен взрив, и един свързан с по-рано потвърден случай. В момента се проучва източник на инфекцията на оставащия нов случай. Това прави общият брой на потвърдените случаи в Обединеното Кралство да стигне 205, от които 157 (77%) са свързани с предаване вътре в страната.

Към настоящия момент са съобщени Общо 480 потвърдени  случаи от 22 страни на EU и EFTA (Таблица 1) и 225 свързани с предаване вътре в страната (47%).

Извън  страните на EU и EFTA са съобщени понастоящем общо 15,197 случая. В Южна Америка, още три страни съобщиха своите потвърдени случаи: Боливия (2), Венецуела (1) и Парагвай (5).

Мексико съобщи още 64 потвърдени  случаи и още 6 смъртни случая. Общият брой на смъртните случаи се увеличи на 109 в световен мащаб (Таблица 2).

 

ОЦЕНКА И РЕАГИРАНЕ В СТРАНИТЕ НА EU И EFTA

Понастоящем не се съобщава никакво поддържано предаване в обществото в страните на EU и EFTA. Почти половината, обаче, от случаите в страните на EU и EFTA  са резултат от вторично предаване вътре в страната. Седемдесет процента от случаите с предаване вътре в страната са съобщени от Обединеното Кралство. Два случая в Гърция бяха придобити в САЩ, представлявайки първите случаи на предаване в рамките на страните на EU и EFTA.

ECDC, в колаборация със страните-членки, Европейската Комисия и Световната Здравна Организация, продължава да следи отблизо тази бързо еволюираща ситуация, и осигурява ежедневни актуализации на своя web сайт.

ОТ МЕДИИТЕ

По отношение на новия A(H1N1) вирус, през последните 24 часа медиите се фокусираха върху производството на ваксина и нарастващия брой на потвърдените случаи в света. Ситуацията по отношение 37-годишния мъж в Шотландия все още е твърде критична. Един служител на САЩ във Франция беше диагностициран с A(H1N1) вируса. 54-годишната жена беше част от делегация на САЩ, подготвяща официална визита на президента Обама в Нормандия. Един круиз кораб извън Австралийския бряг е бил поставен в изолация.

 

The Associated Press (Париж), 29 май:

 (Read article).

Един служител на САЩ в Нормандия, подготвящ предстоящата визита на президента Барак Обама, беше диагностициран със свински грип и е третиран в болница, съобщиха Френските власти в петък, 29 май. 54-годишната жена ще остане в болницата за около седмица. Единадесет други членове на делегацията на САЩ са поставени в изолация за 24 часа в хотелските им стаи, и им е бил даден медикамент, съобщи служител в административната дирекция на региона Калвадос

Daily Record, 29 май:  (Read article).

В  Шотландия съпругата на жертвата на свинския грип Керишан Синг се молела за него снощи, докато той се е борел за живота си в болницата. Предоставяйки информация предимно за Daily Record, Райвант Синг съобщила, че “37-годишния и съпруг бил в безсъзнание и дишащ с помощта на апарат”. Медиците са силно разтревожени за него, тъй като те е имал сериозни основни проблеми по отношение черния дроб и бъбреците.

Reuters, 29 май:  (Read article).

Компаниите започват предварителна работа по ваксина за новия H1N1 грип и би следвало да започнат клиничните изпитвания в идните месеци. Но новата ваксина не би била готова за широка употреба до октомври, каза здравен служител на САЩ в четвъртък.

 

Reuters, 29 май:  (Read article).

 

САЩ биха могли да разрешат спешна употреба на някои понастяшем неодобрени имуностимуланти, наречени адюванти, с оглед да се направи по-ефективна ваксината срещу свински грип, каза в четвъртък служител на щатския Център за контрол и предпазване от заболявания. Една възможност да се разшири снабдяването с ваксина е да се използват тези нови адюванти за увеличаване на имунния отговор, и да се намали количеството на антиген, необходимо във всяка серия ваксина.

 

Reuters, 28 май:  (Read article).

 

Британски учени са произвели щам на H1N1 грипния вирус, който би могъл да се използва за производство в голям мащаб на ваксина, съобщиха здравните власти в четвъртък. Вирусният щам е предоставен на фармакологичната промишленост и други лаборатории по грип, съобщи Агенцията по Обществено Здравеопазване, описвайки го като „критичен етап по пътя към производството в голям мащаб на ваксина срещу свински грип“.

 

Bloomberg 29 май:  (Read article)

 

Двамата гръцки студенти, които са се заразили със свински грип в Единбург може да са показател, че заплашващият с пандемия вирус е бил локализиран в райони на Шотландия, съобщиха изследователи. Според проучване в списанието Eurosurveillance  момчетата студенти, на възраст 20 и 21 години, са били диагностицирани с новия H1N1 щам тази седмица,  след като са се завърнали в Гърция. Момчетата са учели инженерство в колежа Riccarton на Herriot-Watt университета в Единбург, съобщиха Шотландските власти.

BBC News, 28 май:  (Read article).

 

Круиз кораб с 2000 пътници на борда е получил заповед да остане в морето на разстояние от брега на Австралия, след като трима тествани души от екипажа са се оказали положителни. Корабът P&O Pacific Dawn, понастоящем закотвен близо до Куинсленд, сега ще се върне до главно пристанище с неговия планов воайаж, казаха служители. Заповедта е издадена, след като здравните служители са потвърдили, че повече от 100 австралийци са били с A(H1N1) вируса.

Не се очаква кораба да бъде карантиниран.  Pacific Dawn беше набеден за неотдавнашното проявление на грипни инфекции в Австралия, след като властите позволиха на 2000 пасажери да слязат от кораба в Сидни, въпреки съмнението за взрив на борда. Поне 20 пасажери впоследствие бяха диагностицирани с вируса. Счита се, че тяхното присъствие в обществото е допринесло за бързото разпространение на грипа в Австралия.

 

El Pais, 29 май:  (Read article).

В четвъртък Венецуела съобщи своя първи потвърден случай на H1N1 свински грип – 22-годишен мъж, за който се счита, че се е заразил при пътуване до Панама. Здравното министерство съобщи, че пациентът е оставен в домашни условия и реагира добре на лечението. Министерството е извършвало проверки на 6 лица, които са били в близък контакт с лицето, и е мониторирало други 80 души, които са пътували със същия самолет.

 

Daily Strategic Media Monitoring е сбор от статии от специален интерес по отношение развитието на грипния A(H1N1), събирани от HCU всеки ден. Този сборник няма претенциите да е изчерпателен.

 

Tаблица 1: Съобщен  брой с натрупване на потвърдените случаи, и брой с натрупване на случаите на предаване вътре в страната на новия A(H1N1) грип към 29 май 2009, 17:00 часа (CEST) в страните на EU и EFTA

 

Страна

Потвърдени случаи, съобщени през последните 24 ч

Брой с натрупване на потвърдените случаи

 

Брой с натрупване на случаите на предаване вътре в страната  

Aвстрия

-

1

-

Белгия

2

10

3

Дания

-

1

-

Естония

-

1

-

Чехска Република

1

1

 

Финландия

-

3

-

Франция

6

26

-

Германия

1

20

5

Гърция

1

4

-

Исландия

-

1

-

Ирландия

-

3

-

Италия

-

26

2

Холандия

-

3

-

Норвегия

-

4

-

Полша

-

4

-

Португалия

-

1

-

Румъния

-

3

1

Словакия

1

2

-

Испания

-

143

57

Швеция

-

4

-

Швейцария

-

4

-

Обединено Кралство

12

215

157

ОБЩО

24

480

225

 

Tаблица 2: Съобщен брой с натрупване на потвърдените случаи и смъртните случаи от новия A(H1N1) грип към 29 май 2009, 17:00 часа (CEST) извън зоната на EU и EFTA

Страна

 

 Потвърдени случаи, съобщени през последните 24 ч

Брой с натрупване на потвърдените случаи

 

Смъртни случаи сред потвърдените случаи*

 

СЗО EURO Регион

 

 

 

Израел

-

11

-

Русийска федерация

-

2

-

Турция

-

2

-

СЗО PAHO Регион

 

 

 

Аржентина

33

70

-

Бразилия

2

2

 

Kанадa

4

14

-

Чили

-

1118

2

Колумбия

3

168

-

Коста Рика

1

17

-

Куба

4

37

1

Доминиканска република

-

4

-

Ел Салвадор

-

2

-

Еквадор

3

35

-

Гватемала

-

11

-

Хондурас

-

5

-

Мексико

-

1

-

Панама

64

4974

95

Парагвай

28

107

-

Перу

5

5

 

Уругвай

4

31

-

САЩ**

-

2

 

Венецуела

-

7928

11

СЗО EMRO Регион

 

 

 

Бахрейн

-

1

 

Кувейт

-

18

-

Обединени Арабски Емирства

-

1

-

СЗО SEARO Регион

 

 

 

Индия

-

1

-

Тайланд

-

2

-

СЗО WPRO Регион

 

 

 

Aвстралия

21

168

-

Китай

5

29

-

Япония

3

367

-

Малайзия

-

2

-

Нова Зеландия

-

9

-

 Филипини

-

6

-

Република Корея

6

33

-

Сингапур

3

4

-

Тайван

-

9

-

ОБЩО

190

15197

109

 

*Смъртните случаи са включени в броя с натрупване на потвърдените случаи

 

** Случаите, съобщени от САЩ включват както потвърдените, така и вероятните случаи. Случаите, съобщени от САЩ включват както потвърдените случаи от Пуерто Рико.

 

 

 

 

 

 

Сподели в: