Върни се горе

 

ГЛАВНИТЕ ПРОМЕНИ ОТ ПРЕДИШНАТА АКТУАЛИЗАЦИЯ

 

  • Два нови потвърдени случаи в Гърция с вероятна експозиция в Обединеното Кралство
  • Първи потвърдени случай, съобщен от Румъния при пътник, завърнал се от Ню Йорк, САЩ
  • Нови случаи при  завърнали се пътници, съобщени от Ирландия, Финландия, Полша, Белгия и Франция (по 1 случай от всяка страна)
  • Увеличение на случаите в световен мащаб, главно в Южното полукълбо
  • Първи случай, съобщен в Сингапур

ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА АКТУАЛИЗАЦИЯ

През изминалите 24 часа бяха потвърдени 8 нови случая в страните на EU и EFTA.

Румъния съобщи своя първи потвърден случай, при завърнал се пътник от Ню Йорк, САЩ. Всички нови потвърдени случаи от Ирландия (1), Финландия (1), Белгия (1), Франция (1) и Полша (1) бяха  при  завърнали се пътници от САЩ.

 

Гърция съобщи два нови потвърдени случаи, които най-вероятно са придобили инфекцията в Единбург, Обединеното Кралство. И двата случая са студенти, учещи в един и същи институт в Обединеното Кралство и са били близки контактни. Първият случай е развил симптоматиката в Обединеното Кралство, вторият – след завръщането си в Гърция. Това е първото откриване на потвърдени случаи в страни на EU/EFTA с вероятна експозиция в друга страна на EU/EFTA

Понастоящем са съобщени общо 422 потвърдени  случаи от 20 страни на EU и EFTA (Таблица 1).

Извън  страните на EU и EFTA, понастоящем са съобщени общо 13,373  случая. Чили съобщи 37 нови случаи, а Австралия 22. Четиринадесет от 61-те потвърдени случаи в Австралия са били пасажери или членове на екипаж на круиз кораб за далечно плаване. Япония съобщи 10 допълнителни случая.

Още два смъртни случая бяха съобщени от Мексико. Общият брой на смъртните случаи се увеличи на 98 в световен мащаб (Таблица 2).

 

ОЦЕНКА И РЕАГИРАНЕ В СТРАНИТЕ НА EU И EFTA

Оценката за страните на  EU и EFTA не се променя: понастоящем не се съобщава никакво поддържано предаване в обществото.

ECDC, в колаборация със страните-членки, Европейската Комисия и Световната Здравна Организация, продължава да следи отблизо тази бързо еволюираща ситуация, и осигурява ежедневни актуализации на своя web сайт.

ОТ МЕДИИТЕ

Reuters, 26 май: Световната Здравна Организация информира във вторник, че приблизително 13,000 души са били потвърдени като заразени с новия грипен A(H1N1) щам, но броят на засегнатите страни се задържа стабилно на 46. СЗО съобщи, че предаваният по въздушен път вирус е открит във всички региони на света, с изключение на Африка, която все още предстои да съобщи грип A(H1N1) инфекция. Досега най-големите струпвания на случаи извън Северна Америка са в Япония,  Обединеното Кралство и Испания.

http://www.reuters.com/article/companyNewsAndPR/idUSLQ17249020090526

Chicago (Associated Press), 26 май:Властите в Мекщсико оповестиха още три смъртни случая от свински грип, а САЩ и Канада – по един смъртен случай от всяка една от тези страни, след като най-големият производител на ваксина в света подписа договор със САЩ за производството на ваксина срещу свински грип. СЗО съобщи, че поне 46 страни са потвърдили повече от 12,950 случая на свински грип. Общият брой на смъртните случаи в Мексико понастоящем възлиза на 83, а броят на смъртните случаи в Канада е два. Смъртният случай на САЩ е 12-ият в страната.

http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5gzz357patY4-QaJFvo9O95zMM_EQD98DSJEO0

 

Bloomberg, 26 май: Заместник генералният директор на СЗО по здравна безопасност и околна среда, Кейджи Фукуда съобщи на 26 май по време на пресконференция с репортери, че агенцията смята да пригоди системата си за пандемична бдителност към огчитане тежестта на взрив от грип. През следващите няколко седмици СЗО ще проведе среща с учени, за да получи консултация за промяна на системата за бдителност. Да се декларира пандемия за вирус, който има слабо изразена клиника, би

могло да предизвика паника и цинизъм, без да принесе каквато и да е полза за обществото, което е целта на системата за бдителност, каза Фукуда.

В същата статия се цитира, че Ан Шиха, Център за контрол и предпазване от заболявания (CDC), временен заместник-директор, е казала, че в САЩ вирусът “вероятно е минал своя връх”.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601081&sid=ab.YixdwslOo&refer=australia

http://www.cdc.gov/media/transcripts/2009/t090526.htm

Ройтерс, 26 май: Висш служител на СЗО каза във вторник: СЗО иска да продължи мониторирането на разпространението на H1N1 грипа до издаването на указания относно производството на ваксини за пандемичен грип.

Ние сме в процес на най-основната разработка на ваксината”, каза на брифинг действащият заместник генералният-директор на СЗО Кейджи Фукуда. Извършваната работа по отношение кандидат-вирусите ще продължи до края на юни или юли, след което лекарствените компании могат да започнат разработването и тестването на  H1N1 ваксини, според Фукуда. Експертите на СЗО следва “по някое време през лятото” да направят препоръки относно най-доброто съотношение между H1N1 и сезонното произвежданата ваксина срещу грип. “Ние не искае да правим препоръки твърде рано, защото ние мониторираме ежедневно как се развива ситуацията”, каза той.

http://www.reuters.com/article/worldNews/idUSTRE54P42620090526?feedType=RSS&feedName=worldNews

Telegraph.co.uk, 26 May:26 май: Едно училище е в центъра на най-големия взрив от свин грип в Англия, след като нови 44 случая бяха потвърдени там, с което общият брой за цялата страна стана 184. Служителите потвърдиха 47 нови случая на H1N1 вируса на свинския грип в Англия, с мнозинството от тях концентрирани в едно училище в West Midlands. Счита се, че ангажираното училище е Welford Началното училище в Hansworth, Бирмингам, където миналата седмица учителите са установили високо ниво на отсъствия поради заболяване.

http://www.telegraph.co.uk/health/swine-flu/5388651/Swine-flu-44-cases-confirmed-in-one-school.html

The Guardian, 26 май:

http://www.guardian.co.uk/world/2009/may/26/swine-flu-outbreak-welford-school

Daily Mail, 27 май

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1188153/Swine-flu-outbreak-school-sees-confirmed-cases-jump-Britain-50-184.html?ITO=1490

 

The Independent, 27 май: 37-годишен мъж в критично състояние в болница е вероятно със свински грип. Мъжът е бил приет миналата седмица в болница в Глазгоу с вирусна инфекция. Здравният секретар на  Scotland, Никола Стържеон, каза, че “много вероятно” е човекът да е бил заразен с вируса, прибавяйки: “Все още не се знае дали грипът е бил причина за заболяването, или заболяването е било предпоставка за неговото развитие”

 

http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/swine-flu-man-critical-1691226.html

BBC News, 26 май: Трети случай на свински грип беше потвърден в Ирландия, са съобщили здравни служители. Една жена, която живее в източната част на страната, която наскоро се е завърнала от Ню Йорк, при тестването се е оказала положителна. Нейният случай не е свързан с втория потвърден случай в Републиката, също жена, която живее в  източната част на страната и току-що се е била завърнала от Ню Йорк.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/northern_ireland/8069374.stm

Ройтерс, 27 май: Един Авсралийски щат, който най-силно е бил засегнат от H1N1 вируса ще проведе масово третиране с антивирусни средства на лицата, съмнителни за така-наречения свински грип, след като общият брой на случаите за страната почти се удвои на 61. Здравните власти във Викториа, където 33 души са били потвърдени с H1N1 , са информирали, че ще открият специални клиники, за да облекчат болниците и да се справят със взрива, прилагайки антивирусни средства на всяко лице със симптоми. “Сега знаем, че това заболяване е силно заразно, и обществото трябва да се подготви в случай, че има значително увеличение на броя на случаите, които биха се потвърдили в идните дни”, каза Австралийският министър на националното здравеопазване Никола Риксон.

http://www.reuters.com/article/asiaCrisis/idUSSYD92693

 

Tаблица 1: Съобщен  брой с натрупване на потвърдените случаи, и брой с натрупване на случаите на предаване вътре в страната на новия A(H1N1) грип към 27 май 2009, 17:00 часа (CEST) в страните на EU и EFTA

 

Страна

Потвърдени случаи, съобщени през последните 24 ч

Брой с натрупване на потвърдените случаи

 

Брой с натрупване на случаите на предаване вътре в страната  

Aвстрия

-

1

-

Белгия

1

8

3

Дания

-

1

-

Чехска Република

-

1

-

Финландия

1

3

-

Франция

1

20

-

Германия

-

17

5

Гърция

2

3

-

Исландия

-

1

-

Ирландия

1

3

-

Италия

-

23

2

Холандия

-

3

-

Норвегия

-

4

-

Полша

1

4

-

Португалия

-

1

-

Румъния

1

1

-

Испания

-

138

42

Швеция

-

3

-

Швейцария

-

3

-

Обединено Кралство

-

184

131

ОБЩО

8

422

183

 

Tаблица 2: Съобщен брой с натрупване на потвърдените случаи и смъртните случаи от новия A(H1N1) грип към 27 май 2009, 17:00 часа (CEST) извън зоната на EU и EFTA

Страна

 

 Потвърдени случаи, съобщени през последните 24 ч

Брой с натрупване на потвърдените случаи

 

Смъртни случаи сред потвърдените случаи*

 

СЗО EURO Регион

 

 

 

Израел

1

9

-

Русийска федерация

-

2

-

Турция

-

2

-

СЗО PAHO Регион

 

 

 

Аржентина

-

19

-

Бразилия

-

9

-

Kанадa

-

921

2

Чили

37

119

-

Колумбия

-

16

-

Коста Рика

-

33

1

Куба

-

4

-

Ел Салвадор

4

28

-

Еквадор

5

11

-

Гватемала

1

5

-

Хондурас

-

1

-

Мексико

265

4806

85

Панама

-

76

-

Перу

-

27

-

Пуерто Рико

1

1

-

САЩ

-

6764

10

СЗО EMRO Регион

 

 

 

Бахрейн

1

1

 

Кувейт

-

18

-

Обединени Арабски Емирства

-

1

-

СЗО SEARO Регион

 

 

 

Индия

-

1

-

Тайланд

-

2

-

СЗО WPRO Регион

 

 

 

Aвстралия

22

61

-

Китай

1

22

-

Япония

10

360

-

Малайзия

-

2

-

Нова Зеландия

-

9

-

 Филипини

4

6

-

Република Корея

-

27

-

Сингапур

1

1

-

Тайван

-

9

-

ОБЩО

353

13373

98

 

*Смъртните случаи са включени в броя с натрупване на потвърдените случаи

 

** Случаите, съобщени от САЩ включват както потвърдените, така и вероятните случаи

 

 

Сподели в: