Върни се горе

 

ГЛАВНИТЕ ПРОМЕНИ ОТ ПРЕДИШНАТА АКТУАЛИЗАЦИЯ

 

  • 32% увеличение на потвърдените случаи, съобщени от Япония  през последните 24 часа
  • Канада посочва разпространение на A(H1N1) инфекциите в обществото много сходно с това на сезонния грип
  • Медиите в САЩ обръщащи внимание върху предизвикателствата за един преценен начин на реагиране спрямо A(H1N1) инфекциятa

ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА АКТУАЛИЗАЦИЯ

От предишната актуализация досега бяха потвърдени десет нови случаи в страните на EU и EFTA, достигайки общо 290 потвърдени случаи, съобщени от 17 страни (Таблица 1). Всичките три нови случаи в Обединеното Кралство бяха деца, които са пътували, а новият случай в Германия беше завръщащ се от САЩ.

Извън  страните на EU и EFTA, понастоящем са съобщени общо 10,789  случаи, включително 85 смъртни случаи (Таблица 2).  Япония обяви 67 нови потвърдени случаи през изминалите 24 часа, представляващи 32% увеличение на случаите.

 

Канада съобщава допълнителни 223 случаи през изминалите 24 часа, което има за резултат 44% увеличение на потвърдените случаи. Тези новопотвърдени случаи представляват, обаче, случаи, съобщени в периода 16 до 20 май, тъй като Канада сега съобщава актуализиран брой на случаите само три пъти седмично. Едно издание на пресата, публикувано вчера, посочва, че “H1N1 се е разпространлвал в общините в Канада много сходно с редовния сезонен грип, и като такъв, се очаква да продължава да бъдат съобщени допълнителни случаи (read more).”

 

ОЦЕНКА И РЕАГИРАНЕ В СТРАНИТЕ НА EU И EFTA

Оценката за страните на  EU и EFTA не се променя: понастоящем не се съобщава никакво поддържано предаване в обществото.

Агенцията за здравна защита на Обединеното Кралство съобщи днес, че от 22 май тя няма повече да посреща рутинно полетите от Мексико, но брошури и постери ще продължават да се осигуряват за завръщащите се пътници на всички входни места за влизане в страната. Проследяване на контактни лица, за които се счита, че са изложени на риск от свински грип след полет, ще бъде извършвано на базата на риска, както се процедира при всички други заразни заболявания. Становището в Обединеното Кралство остава, че на лицата, завръщащи се от засегнати зони, които се почувстват недобре в разстояние на седем дни от тяхното завръщане, или  контактни на потвърден или вероятен случай, следва да се препоръча в Обединеното Кралство да останат в домашни условия и да се свържат с лекаря си (read more).  

ECDC, в колаборация със страните-членки, Европейската Комисия и Световната Здравна Организация, продължава да следи отблизо тази бързо еволюираща ситуация, и осигурява ежедневни актуализации на своя web сайт.

ОЦЕНКА ИЗВЪН EU

Медиите в САЩ, в серия от статии подчертават предизвикателствата за реагиране на разпространението на A(H1N1) по един преценен начин. Това е изтъкнато в Ню Йорк, където е имало няколко добре отразени в пресата затваряния на училища, които затваряния са били предприети с цел предотвратяване на допълнителни случаи сред децата в тези училища. http://www.nyc.gov/html/doh/html/pr2009/pr029-09.shtml и  http://www.nyc.gov/html/om/pdf/2009/pr219-09_letter.pdf.

Статия в “ Los-Angeles Times” съобщава за някои болници в Ню Йорк, поставени под въздействието на вълнения сред хората (особено деца, доведени от родителите) без симптоми, но страхуващи се от инфекция – така наречените разтревожени здрави хора. Статията по-нататък съобщава за колебанията на някои здравни власти в големите градове при искане за затваряне на училища, което би въздействало върху учебния процес, и може да накара родителите да си вземат отпуски. Една статия в “ New-York Times” подчертава факта, че затварянето на училища, както изглежда, не е успяло да предпази от това, посещаващите училище деца да останат в къщи, в опит да се намали разпространението на заболяването  (read article).

Затварянията на училища или разпусканията на класове не е лесна сфера на политика. Това е един от въпросите на политиката, обсъждана от документа на  ECDC относно мерките на общественото здравеопазване при пандемия (read the document)

 

Tаблица 1: Съобщен  брой с натрупване на потвърдените случаи, и брой с натрупване на случаите на предаване вътре в страната на новия A(H1N1) грип към 21 май 2009, 17:00 часа (CEST) в страните на EU и EFTA

 

Страна

Потвърдени случаи, съобщени през последните 24 ч

Брой с натрупване на потвърдените случаи

 

Брой с натрупване на случаите на предаване вътре в страната  

Aвстрия

-

1

-

Белгия

-

5

3

Дания

-

1

-

Финландия

-

2

-

Франция

-

16

-

Германия

1

15

4

Гърция

-

1

-

Ирландия

 

1

-

Италия

-

10

1

Холандия

-

3

-

Норвегия

-

3

-

Полша

-

2

-

Португалия

-

1

-

Испания

6

113

30

Швеция

-

3

-

Швейцария

-

1

-

Обединено Кралство

3

112

73

ОБЩО

10

290

111

 

Tаблица 2: Съобщен брой с натрупване на потвърдените случаи и смъртните случаи от новия A(H1N1) грип към 21 май 2009, 17:00 часа (CEST) извън зоната на EU и EFTA

Страна

 

 Потвърдени случаи, съобщени през последните 24 ч

Брой с натрупване на потвърдените случаи

 

Смъртни случаи сред потвърдените случаи*

 

СЗО EURO Регион

 

 

 

Израел

-

7

-

Турция

-

2

-

СЗО PAHO Регион

 

 

 

Аржентина

-

1

-

Бразилия

-

8

-

Kанадa

223

719

1

Чили

12

24

-

Колумбия

-

12

-

Коста Рика

11

20

1

Куба

-

4

-

Ел Салвадор

-

6

-

Еквадор

-

1

-

Гватемала

-

4

-

Мексико

158

3892

75

Панама

-

69

-

Перу

-

3

-

САЩ

241

5710**

8

СЗО SEARO Регион

 

 

 

Индия

-

1

-

Тайланд

-

2

-

СЗО WPRO Регион

 

 

 

Aвстралия

4

5

-

Китай

1

8

-

Япония

67

276

-

Малайзия

-

2

-

Нова Зеландия

-

9

-

Република Корея

-

3

-

Тайван

-

1

-

ОБЩО

717

10789

85

 

*Смъртните случаи са включени в броя с натрупване на потвърдените случаи

 

** Случаите, съобщени от САЩ включват както потвърдените, така и вероятните случаи

 

 

 

Сподели в: