Върни се горе

Съветът на министрите на здравеопазването в ЕС набеляза конкретни действия между държавите членки за ограничаване разпространението на вирус А(H1N1). Те се съдържат в Заключения за стратегически подход срещу новия грипен вирус. Документът беше обсъден и гласуван на заседание на съвета в Люксембург, което приключи вчера. Българската делегация беше ръководена от заместник-министъра на здравеопазването Любомир Гайдов. Сред приетите мерки са осигуряването на ваксини, стратегия за имунизиране на определени рискови групи, глобално сътрудничество под ръководството на ООН и СЗО, осигуряване на непрекъсваемост на основните услуги за населението в условията на пандемия.

 

На 15 октомври у нас ще се състои първото заседание на Националния пандемичен комитет след съставянето на новия кабинет. Председател на комитета е вицепремиерът Симеон Дянков, а зам.-председател е здравният министър д-р Божидар Нанев. На него ще бъдат обсъдени взетите до момента мерки за недопускане разпространението на грипния вирус А(H1N1) и следващите действия, които ще се предприемат. Комитетът ще определи и рисковите групи, за част от които държавата ще осигури ваксини срещу пандемичния грипен вирус. Съгласно критериите на СЗО в тях влизат децата, хората с хронични респираторни и сърдечносъдови заболявания, с вродена или придобита имунна недостатъчност, бременни жени, лекари, както и служителите в системата на МВР и отбраната.

 

В повечето случаи новият грипен вирус А (H1N1) протича леко, без опасност за живота на хората. При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар, да не ходи болен на работа или училище и да не разпространява допълнително вируса.

Сподели в: