Върни се горе

    Световният ден за борба с туберкулозата – 24 март, се отбелязва с различни инициативи в цялата страна. През тази година денят се провежда под мотото: „Призвани сме да победим туберкулозата - за нас и нашите деца!”. 
    По повод Световния ден за борба с туберкулозата в редица лечебни заведения в страната вече стартираха проявите по повод „Дните на Отворените врати”. През този период се извършват безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи. Данните показват, че по време на проведените през 2009, 2010, 2011 и 2012 г. дни на „Отворените врати” са прегледани общо 41 175 лица. Открити са общо 692 лица с туберкулоза и 2 199 лица с латентна туберкулозна инфекция. Всички те са своевременно насочени за лечение и профилактика.          
    През тази година мобилни екипи ще извършват скринингови прегледи за риск от туберкулоза 3 села от Област Бургас – Гълъбец, Кошарица и Равда. Мобилни екипи ще посетят и гр.
Златарица и с. Петко Каравелово в Област Велико Търново. За отбелязването на Световния ден за борба с туберкулозата са предвидени и лекции в няколко училища в страната.     

    В прикачения файл е събрана пълната информация за проявите по случай 24 март.

Сподели в: