Върни се горе

България е постигнала значителен прогрес по здравния статус на населението. Това сочат данните от изследванията на Световната здравна организация за България - „Обзор на състоянието на здравеопазването и благосъстоянието на населението“ и „Характеристики на здравеопазването и благосъстоянието на населението“.

Състоянието на здравето на населението на България се е подобрило устойчиво по редица здравни показатели през последните три десетилетия. Данните показват, че детската смъртност в България драстично е намаляла през последните години. В изследването е посочено още, че продължителността на живота стига до 71,4 години за мъжете и 78,7 за жените през 2013 г.

Въпреки положителната тенденция, най-големите предизвикателства пред България остават заболяванията на кръвоносната система, високото равнище на тютюнопушенето и консумацията на алкохол, широкото разпространение на затлъстяването и високият дял на разходите на домакинствата за здравеопазване.

В заключението от изследването на СЗО се посочва, че чрез своята здравна политика, стратегия и приоритети, България цели да гарантира на своите граждани здравно благополучие и високо качество на живот.

Сподели в: