Върни се горе

„Една от причините да бъда тук е желанието на Световната здравна организация да подсили двустранното сътрудничество с България. България е много специален член на СЗО, защото е една от малкото страни-основателки на организацията и ние трябва да продължим да засилваме своето сътрудничество. В страната предстои провеждането на реформа на здравната система и СЗО ще подкрепи тази реформа. Една от основните промени се предвижда да бъде въвеждането на нов здравноосигурителен модел“. Това посочи Генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Гебрейесус на съвместен брифинг с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Втората причина за визитата на д-р Гебрейесус е възможността за засилване на сътрудничеството между Европейския съюз и Световната здравна организация в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Дългогодишното сътрудничество между България и Световната здравна организация (СЗО) се задълбочава с наскоро подписаното Двугодишно споразумение за сътрудничество за периода 2018-2019 г. Ще работим активно с Офиса на СЗО в България по изпълнение на дефинираните цели в областите заразните и незаразните болести, подобряване на здравето на майките и децата, националната здравна политика и подготвеността на държавата при извънредни здравни ситуации“, заяви министър Ананиев. За целта са предвидени средства в размер на 183 330 щатски долара от СЗО.

България е една от първите страни, в които СЗО направи изследванията „Обзор на състоянието на здравеопазването и благосъстоянието населението“ и „Характеристики на здравеопазването и благосъстоянието на населението“ в рамките на предишното Двугодишно споразумение. Тези анализи отчитат устойчиво подобрение на здравното състояние на населението по редица показатели като драстично намаляване на детската смъртност и увеличаване на продължителността на живота, но и очертават предизвикателствата пред страната ни - заболяванията на кръвоносната система, високото равнище на тютюнопушенето и консумацията на алкохол, широкото разпространение на затлъстяването и високият дял на разходите на домакинствата за здравеопазване, стана ясно от думите на здравния министър. Кирил Ананиев коментира, че в основата на Националната здравна стратегия 2020 е заложен многосекторният подход на СЗО „Здраве във всички политики“.

„Това посещение - преди да завърши първата година от мандата на д-р Гебрейесус, е знак за отличното взаимодействие между нашата страна и СЗО. Сигурен съм, че тази визита на най-високо ниво е допълнителен импулс за укрепване на сътрудничеството ни“, подчерта министър Ананиев.

Сподели в: