Върни се горе

Световната банка заяви своята готовност да помогне на България за овладяването на епидемичната обстановка в България. Това стана ясно по време на видеоконферентна среща с началника на кабинета на министъра на здравеопазването д-р Лидия Чорбанова, посветена на епидемичната обстановка в България. Експерти от Световната банка изразиха своето обезпокоение от ниския процент на ваксинирани спрямо нарастващата заболеваемост в страната. Те предложиха сътрудничество с Министерството на здравеопазването в комуникацията за надеждността на ваксините като средство за преодоляване на пандемията, както и техническа помощ по конкретни проекти. „Ще предоставим на България това, от което се нуждае най-спешно,“ каза Галина Винчелете, регионален директор на Световната банка за страните от ЕС.

„COVID отделенията се препълват и имаме нужда от апаратура за кислородолечение. Не ни достигат респиратори и интензивни легла,“ каза д-р Чорбанова. Началникът на кабинета потвърди, че новите мерки за „зелен сертификат“ в сила от 21-ви октомври стимулират ваксинационния процес, но въпреки тройното увеличение на ваксинирани, България е далеч от ваксинационното покритие, което трябва да постигне.

Министерството на здравеопазването и българският офис на Световната банка ще поддържат сътрудничество в процеса на овладяване на пандемията. „Благодарим за предложената помощ. Със сигурност ще приемем ръката, която ни протягате,“ каза д-р Чорбанова.

Сподели в: