Върни се горе

„Ограничаването на тютюнопушенето е сред основните приоритети на Министерството на здравеопазването. Затова изготвихме промени в Закона за здравето, които разширяват забраната за пушене в закрити и на някои открити обществени места. Трябва да си дадем ясна сметка, че тези забрани не целят само опазването здравето на непушачите, целта ни е да предпазим и самите пушачи“. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на кръглата маса „По-добри закони - за по-добро здраве. Подобряване на здравните политики за ограничаване на тютюнопушенето“.

Заместник-министър Светлана Йорданова припомни, че Световната здравна организация е изпратила до всички законодателни органи препоръки да бъдат разширени мерките за забрана на тютюнопушенето, като те са отразени в предложените изменения в Закона за здравето.

„От една година Министерството на здравеопазването ясно и открито споделя всички притеснения, които съпътстват работата ни най-вече при упражняването на контрола по отношение забраната за тютюнопушене. Разчитаме на неправителствените организации, академичната общност и българските лекари, за да сме сигурни, че разполагаме с независими и обективни изследвания, които да ни послужат за основа при предложенията за законодателни промени“, допълни Йорданова.

От Коалиция за живот без тютюнев дим благодариха на заместник-здравния министър за добрия диалог, който имат с Министерството на здравеопазването и за общите инициативи за намаляването на тютюнопушенето.

Сподели в: