Върни се горе

Проблемите в храненето при учениците на възраст 7-19 години е основна тема на стартиралата от 3 до 9 ноември 2008 г. Трета национална седмица за борба със затлъстяването. Седмицата стартира официално с Дискусионен форум на тема „Ролята на училището за създаване на здравословен модел на хранене и физическа активност при децата”.

На пресконференция в Гранд-хотел „София” заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков съобщи, че броят на децата с наднормено тегло в България се увеличава. Изнесени бяха данни, според които 20% от децата на възраст между 7 и 19 г. имат наднормено тегло, като 5,6%  от тях са със затлъстяване. В тази връзка целта на Националната седмица за борба със затлъстяването е да алармира родителите, учителите, както и цялата общественост за значението на правилното хранене на децата от най-ранна възраст. Д-р Цеков обърна внимание, че много от заболяванията в по-късна възраст, като хипертония, диабет, атеросклероза и др., се провокират от нерационалното хранене в детската възраст. Зам.-министърът обясни, че всички дейности през Седмицата са предвидени в Националния план за действие „Храни и Хранене” 2005-2010 г., приет от Министерския съвет.  В Плана са разписани различни мерки, като част от тях са национални препоръки за здравословно хранене на децата от 7 до 19 години. Д-р Цеков обяви, че предстои широко обсъждане  на проект на наредба на Министерството на здравеопазването за здравословно хранене на учениците. Той уточни, че в дискусията по разпоредбите на наредбата ще бъдат привлечени родители, учители, общественици, както и производители на храни и напитки. Наредбата регламентира какво да се продава и предлага на територията на училищата, така че децата да не бъдат изкушавани, особено когато това става без надзор и контрол на възрастните. В училищните столове и бюфети няма да се предлагат пържени картофени и зърнени изделия, пържени ядки, захарни изделия, сухи супи и бульони, сладкарски изделия с високо съдържание на мазнини и захар, като торти, пасти и сиропирани сладкиши. Допускат се десерти на зърнено-плодова основа и шоколад, негазираната вода, натуралните сокове без добавена захар, мляко със съдържание на мазнини до 2%, чай, топъл шоколад и боза.

Според Йорданка Фандъкова, зам.-кмет на Столична община проблемът с храненето на децата изисква преразглеждане на нормативната база за организацията на правилното хранене в училищните столове. Училищните директори заедно с районните кметове имат отговорност към училищното хранене, подчерта тя. Националният консултант по диететика и хранене проф. Стефка Петрова  обоснова необходимостта разработеният проект на наредба за здравословно хранене на учениците да бъде подкрепен от училищните ръководства, общините и родителите. Проф. Петрова коментира, че седмичните менюта за училищните столове трябва да се изготвят с участието на медицински специалист, а в специалните училища менюто трябва да е съобразено с изискванията за диетично хранене на децата в зависимост от заболяването.   

Организаторите на Националната седмица за борба със затлъстяването изтъкнаха, че националните мерки са елемент от общата политика на страните от ЕС в тази област. Ограничаването на затлъстяването е основна задача във всички стратегии, свързани с храненето и здравето, приети от Европейския съюз през последните години: Платформата на ЕС за храненето, физическата активност и здравето от 2005, Бялата книга за стратегията на Европа за храненето, свръхтеглото и затлъстяването, свързани със здравето. Световната здравна организация организира Европейска Министерска конференция за противодействие на затлъстяването през 2006 г. в Истанбул, на която беше приет меморандум от правителствата на всички европейски страни за предприемане на активни  мерки за борба със затлъстяването.

Сподели в: