Върни се горе

Утре, 11 октомвриЕвропейски ден на донорството, в 11 часа в Българската телеграфна агенция ще бъде открита Седмица на донорството в България.

За втора поредна година Изпълнителната агенция по трансплантация, заедно с над 20 пациентски и партньорски организации,ще проведе в цялата страна поредица от събития, посветени на различните аспекти на донорството и трансплантациите.

В България над 1000 души са в листата на чакащите за трансплантация на орган; двойките с репродуктивни проблеми са 145 000; от трансплантация на стволови клетки имат нужда 100 души.

В световен план нуждата от донорски органи нараства всяка година. Само в Европейския съюз над 61 000 души чакат, а всеки ден 12 от тях умират. В България всяка година 200 души си отиват в очакване, като нови 300 влизат в листата на чакащите за орган.

Идеята на Европейския ден на донорството и трансплантациите е да провокира дебат и информираност по проблемите на органното донорство, както и да спомогне за провеждане на така важния разговор за донорството още на ниво семейство.

Сподели в: