Върни се горе

Днес започва Националната есенна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Тя се организира от Министерството на здравеопазването и Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) с подкрепата на Българския червен кръст, студентски и други неправителствени организации. 
Кампанията ще продължи до 17 декември. Първият пункт за кръводаряване вече е разположен в Медицинския факултет София и ще остане там до края на седмицата. През месеците октомври, ноември и декември в кампанията ще се включат всички университетски градове в страната. Само в София подвижните екипи на НЦТХ ще бъдат в 25 факултети. 
Националната кампания „Капка по капка живот” се провежда за 15 пореден път. Основната цел е насочена към популяризиране значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване като първа стъпка при осигуряване на достатъчни количества безопасни кръв и кръвни продукти. Благодарение на това броят на кръводарителите постепенно нараства. В периода 2000 – 2009 г. от 148 449 те са достигнали до 160 417. Днес в България 22 на 1000 души население даряват кръв. Стремежът е те да станат 24 на 1000 или 185 000 на година. За да бъдат покрити нуждите от кръв, кръвни продукти и лекарства, получени от плазма, са необходими 50 кръводарители на 1000 души население.

 

Сподели в: