Върни се горе

    Националният център по трансфузионна хематология разкрива временен  пункт за безвъзмездно кръводаряване в столичния МОЛ “Сити Център София“. Мобилният пункт ще бъде разположен в партера на търговския обект в дните от 15 до 18 декември. Всеки ден акцията ще се провежда между 11.00 и 16.00 часа
    Към момента Националният център разполага с достатъчни количества кръв и кръвни продукти и започващата инициатива е част от целогодишните дейности за стимулиране на кръводаряването. По традиция кръводарителските акции на центъра се провеждат около големите български празници. Разкриването на временния пункт е по повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници, когато благотворителността сред хората нараства. 
   Задължително изискване е кръводарителите да представят документ за самоличност и предварително да попълнят въпросник за здравословното състояние. Кръводаряването става само след извършване на преглед от лекар и експресно тестване за определяне на кръвната група и нивото на хемоглобина.  Всеки дарил кръв ще има възможност да получи резултатите  от направените му изследвания за кръвна група, СПИН, сифилис, хепатит В и хепатит С. Всички направени изследвания са напълно безплатни. 
    От Националния център за трансфузионна хематология напомнят, че минималният срок между две кръводарявания следва да е най-малко 60 дни. Кръводарителите трябва да не са приемали лекарства през последните 48 часа. Експертите съветват също два-три дни преди акта на кръводаряване човек да се храни редовно и разнообразно, за да повиши силите на организма си и качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно, а кръводарителят трябва да е здрав и отпочинал.

Сподели в: