Върни се горе

Пациентски организации „Заедно с теб“  направихме три независими и специализирани консултации през днешния ден относно безопасността на ваксината Пентаксим от Турция и в тази връзка бихме искали да успокоим българските родители.

Нашето заключение на основата на експертните мнения, е че ваксината Пентаксим от Турция не е опасна за българските деца.

Заводът Мефар в Турция (където е извършено разливането и опаковането на субстанцията, произведена във френския завод на Санофи) по независими оценки на нашите консултанти притежава GMP лиценз, включително и лицензи от Германия и Англия за добра производствена практика. (GMP e европейски стандарт, който се дава на завод от орган, който е член на Eвропейския регулаторен орган по лекарствата.)

Пратката с ваксината Пентаксим за България е освободена от лицензиран от Санофи -Франция контрольор. Субстанцията за ваксината е произведена във Франция. Ваксините са превозени до България по всички правила за съхранение на продукта.

Считаме, че ръководството на Министерство на здравеопазването е взело правилно решение на основата на Наредба 10 да осигури изпълнението на Имунизационния календар на Р България, поради извънредната ситуация, в която бе поставено, заради неявянането на фирмите-производителки на обществените поръчки.

В случай, че има административни нарушения в дейността на институциите, надяваме се компетентните органи да направят нужните проверки и виновните лица да бъдат наказани.

До Пациентски организации „Заедно с теб“ няма постъпили до момента сигнали от родители за странични нежелани реакции от ваксината Пентаксим от Турция.

  С уважение:  Пенка Георгиева, Пациентски организации „Заедно с теб”

  Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”,

  Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички”,

  Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания

Сподели в: