Върни се горе

Пациентски организации „Заедно с теб“ остро осъждаме насажданото напрежение и циничното сплашване на онкопациентите в интернет и някои медии чрез информации,  че само минимален брой лечебни заведения ще могат да сключват договори с НЗОК за изпълнение на амбулаторна процедура №5 „Определяне на план за лечение на болни  със злокачествени заболявания“ и затова пациентите с онкологични заболявания ще останат без адекватна и животоспасяваща медицинска помощ.

Като правозащитни организации на пациентите след консултации с експерти от онкологичната помощ, считаме че пациентите няма да бъдат затруднени от  условията и реда на финансиране на дейностите, свързани с комплексното лечение на болни с онкологични заболявания.

Едно такова лечение ще даде на пациентите необходимото качество и непрекъснатост на процеса. Въведената амбулаторна процедура № 5 за комплексен план е само в помощ за бързото и качествено започване на лечението за и без това объркания пациент от поставената диагноза. От срещи с пациенти досега сме си направили изводите, че пациентите често се забавят с плана за лечение и се лутат между отделни болници, търсят чрез познати индивидулни консултации, опитват се сами да изградят най-добрия план на лечение.

До този момент НЗОК не е заплащала дейността на онкокомитетите. С новите изменения касата вече ще заплаща работата на т. нар. онкокомитети, които отговарят на изискванията на алгоритъма на процедурата.

Тези онкокомитети винаги са били сформирани от едни и същи специалисти и са обслужвали нуждите на няколко лечебни заведения едновременно. Тук няма промяна, те ще продължат да обслужват повече от едно лечебно заведение. Тъй като за първи път тази дейност се заплаща с публични средства, е нормално касата да изисква те да отговарят на определени условия.

Лечебните заведения, които не могат да покрият изискванията сами да сформират онкокомитет, ще могат да сключат договор за ползване на онкокомитета на други лечебни заведения, а документите на пациента ще могат да бъдат изпращани още докато той е в болницата след операция.

Няма причина, поради която на пациент с онкозаболяване да бъде отказано изготвянето на план за онколечение.

Пациентски организации „Заедно с теб“ не се обръщаме към разпространителите на неморални изявления, създаващи напрежения и издевателстващи над страховете ни, заради финансови интереси, защото ние все още не можем да повярваме, че съществуват такива жестоки хора.

Пациентски организации „Заедно с теб“ се обръщаме само към нашите пациенти с молба, ако някъде съществуват затруднения, да сигнализират институциите – Министерство на здравеопазването, НЗОК, както и пациентските организации.

Сподели в: