Върни се горе

    Стабилно е състоянието на 5-те деца, настанени снощи в УМБАЛ „Света Марина”, Варна със симптоми на натравяне. Децата са на 11-годишна възраст от Добрич и са били част от организирана група от 52 ученици и четирима ръководители. Те са участвали в екскурзия с учебна цел по маршрут Добрич-Варна-Барите с осигурени нощувки в комплекс „Барите”, с. Чернево, област Варна. Около 20,30 часа на 14.06.2012 г. по време на вечеря те получават сходни оплаквания - гадене, болки около пъпа, обилни повръщания. С екип на ЦСМП Варна около 23.00 ч. децата са транспортирани до болница „Света Марина” за консултация с инфекционист като впоследствие са хоспитализирани. Очаква се 5-те деца да бъдат изписани през следващите 3-4 дни. 
    След полунощ до сутринта на 15.06. със същите оплаквания са заболели още 15 деца от групата ученици, които своевременно са транспортирани до гр. Добрич. Там те са настанени в Инфекциозното отделение на МБАЛ Добрич.  
    Към 16.00 ч. днес, по информация от дежурния инфекционист, в инфекциозно отделение на МБАЛ Добрич са останали за лечение 11 деца. Останалите 4 деца са изписани и са по домовете си. Стационарно лекуваните деца са в добро общо състояние, лекуващите екипи им провеждат необходимото лечение. През следващите дни те ще бъдат изписвани в зависимост от състоянието им.  
   РЗИ Варна незабавно е предприела епидемиологично проучване на място. Инспектори от дирекциите „Здравен контрол” и „Надзор на заразните болести” са взели за изследване проби за качествата на питейната вода от местния и централния водоизточник и басейна на комплекса. Извършени са и микробиологични изследвания на клинични материали от кухненския персонал и проверка на здравната документация. Здравните инспектори са установили, че храненето на цялата група е организирано в ресторанта на комплекса. В туристическия комплекс по същото време са почивали и обядвали и група от 18 деца от с. Чернево както и 19 туристи. Сред тях няма лица с оплаквания. Проучване сред 17-членния кухненски персонал показва, че няма отсъстващи по болест и болни в момента. 
    Резултатите от физико-химичния и микробиологичен анализ на водата, както и от другите взети проби ще бъдат готови до 18.06, понеделник.

Сподели в: