Върни се горе


Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев днес прие по негова молба извънредния и пълномощен посланик на Държавата Израел Ноах Гал-Гендлер. В срещата участваха заместник-министърът на здравеопазването д-р Валерий Митрев и проф. д-р Красимир Методиев, почетен консул на Държавата Израел у нас.

Акцентът на разговора беше разширяването на двустранното сътрудничество в областта на здравеопазването. Като пожела ползотворен мандат на министър Нанев, посланик Гендлер подчерта значението на здравето като висша ценност и изрази готовността на неговата страна да окаже всестранно съдействие на провежданите в България реформи в здравеопазването.

   Н.Пр. Ноах Гал-Гендлер отправи към министър Нанев покана за посещение  в Израел за запознаване с добрите практики на здравната система там. „Може да се каже, че нашата система се основава на българските лекари, дошли преди десетилетия”, заяви израелският дипломат.

Министърът на здравеопазването д-р Нанев благодари за поканата и изтъкна, че всеки сериозен опит, който страната ни може да почерпи, е от важно значение за новия управленски екип на МЗ. „Огромно предизвикателство пред нас е усъвършенстването на здравноосигурителния модел, необходимо е и преструктуриране на системата на болничното здравеопазване, развитието на донорството и трансплантациите”, изтъкна д-р Нанев.  Подчертано беше, че традиционно добрите отношения между двете страни, в т. ч. в медицината, имат исторически корени и се основават и на личните контакти между специалисти  и здравни мениджъри. Като много интересен за българското здравеопазване д-р Нанев оцени натрупания в Израел опит в цялостната дейност на израелското здравеопазване, включително Спешната помощ. 

Двете страни изразиха общото желание за активизиране на подписания през 2007 г.          4-годишен План за сътрудничество между двете страни в здравеопазването с цел постигане на  реални резултати.  Конкретен пример в тази насока е проекта за създаване на Клиника за лечение на будна кома във Варна, където да бъде приложен израелският опит, като български специалисти преди това специализират в Израел. Като добър пример за успешно сътрудничество беше посочен наскоро подписания Меморандума за разбирателство между болницата в Етрополе и болницата за рехабилитация „Льовенщайн”.

 


 

Сподели в: