Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев прие Н. Пр. Стефано Бенацо, извънреден и пълномощен посланик на Република Италия у нас. В срещата участва и парламентарният секретар на министерството доц. Тодорка Костадинова.

Акцентът на разговора беше двустранното сътрудничество в областта на здравеопазването. Като благодари на министър Нанев за гостоприемството, посланик Бенацо подчерта  значението на тази среща за продължаване на съвместната работа за изпълнението на важни проекти за  двете страни. Той изказа пожелание от продължаване на сътрудничеството в редица важни области - с Националния център по заразни и паразитни болести и „Бул Био” при производство на ваксини, в разгръщане борбата с рака на гърдата, при изпълнение на проекти на регионално и национално ниво и др.  

Посланик Бенацо информира министър Нанев за развитието през последните месеци на инициативата на посолството в областта на борбата с рака на гърдата. Той изрази увереност, че подкрепата на българската страна за тази инициатива ще продължи, тъй като е от полза за България.  Д-р Нанев прояви подчертан интерес към инициативата,  като пожела да се запознае с нея в детайли и изрази висока оценка за извършеното до този момент.

            От своя страна министър Нанев посочи няколко медицински сектора, в които би могло да се започне сътрудничество в различни форми: онкохематологични болести, борба с рака на дебелото черво, белия дроб и щитовидната жлеза.

            По време на срещата беше обсъдено бъдещото посещение в Италия на министър Нанев, който информира за някои намерения за сътрудничество на МЗ с областни италиански институции.

 

Министър Нанев и посланик Бенацо изразиха своето убеждение, че досегашното двустранно сътрудничество ще се развива успешно  като за целта ще бъде осигурен редовен обмен на информация от двете страни по дейностите от взаимен интерес. 

Сподели в: