Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 6584 случая на остри заразни заболявания срещу 7833 за предходната. Занижаването е предимно за сметка на острите респираторни заболявания, които са 5813 срещу 6783 за предходната седмица.

Чревни инфекции:

Регистрираните случаи са както следва:

- вирусни хепатити - 35 случая срещу 55 за предходната седмица

- дизентерия - 6 случая срещу 8 за предходната седмица

- салмонелози - 25 случая срещу 31 за предходната седмица

- колиентерити - 9 случая срещу 8 за предходната седмица

- ентероколити - 211 случая срещу 247 за предходната седмица

Въздушно-капкови инфекции:

Регистрирани са 63 случая на скарлатина срещу 81 за предходната седмица. Случаите на варицела са 343 срещу 531, епидемичен паротит - 1 срещу 1 случай и рубеола - 4 срещу 8 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:

Регистрирани са 2 случая на ку-треска срещу 0 за предходната седмица, 26 случая на марсилска треска срещу 18, 20 случая на лаймска борелиоза срещу 24 и 1 случай на кримска конго хеморагична треска срещу 1 за предходната седмица.

През периода е регистриран семеен хранителен взрив в гр.Севлиево, възникнал след консумация на домашно приготвени ястия с яйца от личното стопанство на семейството. Ястията са консумирани на семейно абитуриентско тържество. Хоспитализирани са общо 10 лица, от които две деца. При проведеното епидемиологично проучване е доказан микробиологично причинителят салмонела ентеритидис. Големи количества от същия причинител са открити и в консумираните еклери (кремът е приготвен без термична обработка).

Сподели в: