Върни се горе

Спешна помощ няма вина за смъртта на две-годишната Анастасия Георгиева, момиченцето е починало още преди да бъде повикана линейка. Това показа проверката на МЗ и РЗИ-София за адекватността на действията на Спешна помощ. 
По думите на родителите му две-годишното дете е получило леко неразположение около 5- 6-ти февруари. В четвъртък следобяд майката се е обадила на личната лекарка и се е уговорила с нея да отиде на следващия ден на домашно посещение. В петък в 15.00 ч. личната лекарка отива в дома на детето. Тя констатира, че то няма температура, има хрема и отслабено дишане с удължено издишване. Лекарката е преценила, че състоянието на момиченцето не налага спешна помощ и то може да бъде транспортирано с личен автомобил до Пета МБАЛ за уточняване на диагнозата. Лекарката уговаря приема на детето, след което си тръгва. Родителите вземат детето и заминават с колата си към болницата. По пътя обаче момиченцето спира да диша. Бащата се опитва да му направи изкуствено дишане и веднага го кара към най-близкото лечебно заведение – 7-мо ДКЦ. Около 16.20 ч. родителите влизат в поликлиниката. Още в коридора на ДКЦ-то те попадат на лична лекарка-педиатър, която веднага приема детето в кабинета си. Тя  установява, че то няма пулс, нито сърдечна дейност, нито дишане, а зениците му са разширени и не реагират на светлина - тоест детето без признаци на живот. Това установява и втори лекар, който работи в съседен кабинет и идва незабавно. Въпреки това те започват реанимационни дейности. Междувременно трима лекари звънят на Спешна помощ, за да извикат реанимобил. В 16.31 ч. първият сигнал постъпва на телефон 112, а в 16.35 ч. – в Спешна помощ. Веднага се търси свободна кола с подходящ екип. Най-близкият е бил в Пирогов, където лекарите са приключвали работа по друг случай. Според разпечатката на ДжиПиЕс-системата на Спешна помощ в 16.47 линейката от Пирогов тръгва и в 16.53 пристига в 7-мо ДКЦ. Тоест линейката е стигнала до поликлиниката за 6,26 мин. В екипа е имало педиатър, както и всичко необходимо за извършването на реанимация. При пристигането обаче лекарите от Спешна помощ констатират, че детето е мъртво. 
Причината за смъртта на детето ще бъде установена след приключване на съдебно-медицинската експертиза. Тя ще бъде готова най-рано след 15 дни. Проверка по целия случай днес започва и ИА „Медицински одит” отново с участието на РЗИ-София и МЗ. По време на тази инспекция ще се ревизират действията на всички участници в   оказването на медицинското обслужване. След приключването й резултатите ще бъдат оповестени.
МЗ напомня, че през изминалата година 831 965 души са получили медицинска помощ благодарение на 28-те Спешни медицински центъра в страната. От тези пациенти 87 207 са били деца, 7 582 са реанимирани, над 200 хил. са преминали през ЕКГ, а 113 496 са претърпели операции. Въпреки това МЗ отчита, че в системата на оказване на спешна помощ има и проблеми. За тяхното преодоляване в момента МЗ подготвя концепция за развитието на сектора. Тя трябва да бъде готова до април тази година.

Сподели в: