Върни се горе

„Целта на избора за релокация на Европейската агенция за лекарствата е обективно да се прецени кой предлага най-добрите условия и да се демонстрира, че в Европа няма разделение. ЕМА е европейска агенция, чиято същинска задача е да поддържа тясно сътрудничество с всички национални агенции, без значение къде ще се премести занапред Агенцията”, заяви държавният секретар на Федералното министерство на здравеопазването г-н Лутц Стропе на среща със заместник-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Д-р Ненков беше начело на българска делегация, която посети Берлин на 20 и 21 септември.

Срещата е част от поредица официални визити в европейски столици, във връзка с представянето на българската кандидатура за седалище на ЕМА. Зам.-министър Ненков изтъкна предимствата на кандидатурата на София: „Много държим да се спазват строго и точно правилата за избор, както са разписани. Сигурни сме, че Германия не участва в договорки извън правилата”.

В рамките на проведената среща двете страни обсъдиха необходимостта от ефективни процедури по предоставяне на разрешения за употреба на лекарства в рамките на целия ЕС и евентуално двустранно сътрудничество в повишаването на административния капацитет, например в областта на пускане на пазара на медицински изделия и добрата клинична практика.

Обсъдено беше и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС в сектор “Здравеопазване”. От германска страна беше заявена готовност за комуникация и съдействие, винаги когато София заяви потребност.

Срещата приключи с потвърждаване на интереса от засилване на двустранното сътрудничество в областта на здравеопазването.

Сподели в: