Върни се горе

На 24 ноември (вторник) от 10:30 часа в Конгресната зала на „Кемпински хотел Зографски“ в столицата ще се проведе пресконференция по повод откриването на Регионалната среща на Глобалния фонд за борба срещу СПИН,туберкулоза и малария за страните от Източна  Европа и Централна Азия.

Регионалната конференция ще бъда открита в 9:00 часа, в „Кемпински хотел Зографски“.

 

Участници в пресконференцията ще бъдат:

 

 

- Уилям Патън - директор „Програми в страните” в Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария

- Урбан Вебер - ръководител на отдела за страните от Източна Европа и Централна Азия в Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария

- Никол Дилейни - портфолио мениджър на Глобалния фонд за България

- Виталий Жумагалиев- представител на гражданското общество, Глобален фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария

- д-р Тонка Върлева – директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ и на Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България“, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.


Над 300 международни експерти от 20 страни от Източна Европа и Централна Азия идват в София за регионална среща на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Срещата ще се проведе от 24 до 26 ноември в „Кемпински хотел Зографски” в столицата.

На форума ще бъдат анализирани дейностите за борба с трите заболявания в региона. Участниците ще обсъждат резултатите от провежданите кампании, процедурите за получаване на безвъзмездна помощ от фонда и контрола по изпълнение на заложените дейности.

Срещата ще събере на едно място представители на правителства, на гражданския сектор, партньори и технически експерти от Световната здравна организация, Програмата на ООН за борба срещу СПИН (UNAIDS), Фондът на ООН за населението (UNFPA).

 


За Глобалния Фонд

 

Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария е създаден през 2002 г. Донори на Глобалния фонд са над 45 държави, Европейската комисия и различни международни фондове. До този момент фондът е одобрил финансиране за 18.4 млрд. щатски долара за повече от 572 програми в 140 държави. В световен мащаб Фондът осигурява една четвърт от всички средства за превенция и лечение на ХИВ/СПИН, две трети за туберкулоза и три четвърти за малария. До сега Глобланият фонд е отпуснал над 1.6 млрд. долара на 22 държави от Източна Европа и Централна Азия.

 

Глобалният фонд финансира две мащабни здравни програми в България, като през следващата година се очаква да стартира и трета. Досега безвъзмездно предоставеният  финансов ресурс на страната е в размер на 24 млн. евро за 3-годишен период. С тях са финансирани  дейности по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ и Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България“. България бе избрана за домакин на срещата поради високата оценка, която получи за изпълнението на програмите от Глобалния фонд.

 

Сподели в: