Върни се горе

На 29 април 2009 г. Генералният секретар на СЗО г-жа Маргарет Чан оповести решението на организацията за преминаване от 4-та фаза – „период на готовност за пандемия” към 5-та фаза – новият щам се предава от човек на човек и е засегнал повече от 2 страни-членки на организацията.

Обявената 5-та фаза, ниво 1 за България означава, че в страната все още няма внос на посочения вирус и остават в сила разпоредените мерки от 4-та фаза.

Министерството на здравеопазването в тясно сътрудничество с Европейския офис на СЗО и Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм отблизо следи развитието на епидемичната обстановка по отношение на свинския грип. Мерките, предвидени в разработения Пандемичен план на страната, са преведени в действие.

По разпореждане на заместник-премиера г-жа Емел Етем днес, 30 април 2009, от 15.00 ч. се свиква заседание на Националния пандемичен комитет. На заседанието ще бъда разгледана наличната към момента информация от международните организации и засегнатите страни, ще бъде анализирана степента на съществуващия за България риск и ще се набележат допълнителни мерки.

Очаква се на днешната извънредна среща на министрите на здравеопазването на страните-членки на ЕС да се обсъди обща стратегия на Съюза за противодействие на разпространението на новия грипен щам.

 

Сподели в: