Върни се горе

На 25 април 2009 г. СЗО съобщи за епидемичен взрив в някои региони на Северна Америка, причинен от непознат досега нов грипен вирус А / H1N1 /, който се предава от човек на човек.

          По официални данни на СЗО от 26 април 2009г. най-малко 86 са смъртните случаи от тежка пневмония, развила се след грипоподобно заболяване в Мексико. При 18 от тях е изолиран уникален вид вирус, който представлява комбинация от птичи, свински и човешки грипни вируси. Експерти на СЗО, в тясно сътрудничество със здравните власти в засегнатите региони се стремят да определят източника на инфекция, броя на заразените и да оценят реалния пандемичен потенциал на  новия грипен вирус. Направените до момента лабораторни тестове показват, че вирусът е чувствителен на лечение с антивирусните препарати оселтамивир/ Тамифлу / и занамивир/ Реленца /.

          СЗО определя ситуацията като критична за общественото здраве поради възможността инфекцията да се разпространи бързо в международен мащаб и апелира към всички страни за координиран отговор на тази здравна заплаха.

          СЗО не препоръчва засега мерки, ограничаващи пътуванията и търговията.

          Вирусът на грипа се предава от човек на човек по въздушно-капков път, най лесно при кашляне и кихане. Това определя някои предпазни мерки, които гражданите могат да предприемат, за да се предпазите от заразяване:

 

  • Покривайте носа и устата с кърпа, когато кашляте и кихате. Изхвърляйте употребената кърпа в кош за отпадъци.
  • Мийте често ръцете си с вода и сапун, задължително след кашляне и кихане. Почистващи препарати за ръце на алкохолна основа също са ефективни.
  • Избягвайте да пипате очите, носа и устата си, защото вирусът може да попадне по този начин в организма.
  • Избягвайте контакт с болни хора.
  • Ако сте болен, не ходете на работа или училище и останете в къщи, за да не заразявате други хора. Ограничете контактите си до възможния минимум.
Сподели в: